Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2010 13:54 - 60. За старците
Автор: razkazvachka Категория: Изкуство   
Прочетен: 897 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 28.01.2011 22:22


  • Имало едно време един народ от наивници, които си въобразявали, че могат с образованието и мъдростта си да поправят недостатъците на човешкия свят. С това те си навлекли гнева на висшите сили, защото несправедливостта иде от нарушението на всеобщия природен закон и последвалото наказание, което води до страдание на преките виновници и на онези,  които мълчаливо присъстват.
  • Затова те били наказани и макар че им била дадена най-красивата част от света с високи сини планини, бистри реки, златни полета, благоуханни цветя и простор от лазур и коприна - те не били доволни, вечно мрънкали и не можели да си намерят място по света, нито пък из целия Млечен път.
  • В една от приказките на това племе се разказва как по някое време от тяхното странстване във времето и пространството някой  им подшушнал, че имат прекалено много застарели хора, които трябва да хранят, да уважават, да гледат и които бавят движението им напред. Та вождът се събрал и решил и издал заповед: всички войни от племето да убият старите си родители, за да могат заедно с жените и децата си да оцелеят в назрялата еко и финансова криза, глада и мизерията.
  • Така и направили - къде с помощта на отвари и церове, къде с пускане и източване на кръв, къде с недохранване и изтощение, къде  - с изоставянето им из пустошта на напуснатите селения и самотата в душите им.
  • Един млад воин, обаче, направил изключение. Още не бил женен, нямал деца, нямал роднини, майка му била отдавна починала и само старият му баща бил единствената опора в човешките дела. Той не го убил, а го скрил и нощем - когато другите заспивали, го пускал да се поразходи, хранел го и си говорел с него.
  • Така се случило, че племето попаднало на диви и пусти предели, гладувало и студувало, а наоколо имало само враждебни племена и зверове. Младежът всеки пък разказвал на баща си за несгодите и бащата неведнъж му давал ум и разум, та да се спаси, а заедно с това - да спаси и племето. На три пъти - във време на ужасна криза, младият воин отивал при вожда - който, волю-неволю, търсел съвет от всички наоколо - нали всички били млади и неопитни - и давал внимателно, както го бил учил баща му - съвети. Постепенно  той станал любимец на вожда и с годините се утвърдил като авторитет.
  • Дошло време на благоденствие и отпускане, когато уморените от скитане през пределите на собственото си недоволство хора спрели да починат. В един дружески разговор вождът попитал вече зрелия мъж, който измъкнал племето от унищожение - как само той е успял да стигне до прозрения, които другите войни след дълги и безполезни разговори, не успели да постигнат. Младежът, уморен от скриването на истината, взел че си признал: "Не убих стария си баща, скрих го и от него търсех практически съвети."
  • И, понеже, победителите не биват наказвани, пък и вождът и неговите войни вече били позастарели и взели да си мислят, дали пък техните синове няма скоро да се съберат на съвет и да вземат решение, постъпката на война била одобрена, дадена й била широка гласност, старецът бил пуснат да излезе и провъзгласен за почетен съветник. И така нещата си влезли в редовния коловоз на живота.
  • Само дето - по време на кризата -  семействата не си раждали много деца, за да не се налага да гладуват, а пък малкото деца растели самотни и неумели - та се стигнало - волю-неволю - до идеята за сътрудничество с другите племена - за да оцелее родът.
  • Другите племена охотно давали синовете и дъщерите си за мъже и жени на хора от племето, защото то било прочуто със своята дълголетност и своята наивност - така че можели да бъдат контролирани, но пък давали начало на нови жизнени поколения.
  • Понякога се раждали генетично първични наследници - те също мрънкали и отричали своя род - е, тях ги използвали като самотници-изследователи и възвишени смешници, а също и ги притискали, за да могат да вложат огромната си мрънкаческа енергия в откриването на нови светове.
  • И няма да добавя  клип от ютубата - щото можете сами да си добавите песен по желание.
  • ае, чао, щото имам друга работа - не мога по цял ден да разправям приказки.
"Дребни работи"
ГеА





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Prikazka
19.01.2010 02:00
Blagodarq che ni q priponi. Tq e ot cikala svetovna klasika. Hvala tebe razkazvachka. Nice !!!
цитирай
2. razkazvachka - Да - приказките пътуват през света и през времето
19.01.2010 22:33
ние само ги преразказваме.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: razkazvachka
Категория: Изкуство
Прочетен: 1842079
Постинги: 291
Коментари: 7478
Гласове: 22446
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930