Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2012 10:22 - Старата къща
Автор: razkazvachka Категория: Изкуство   
Прочетен: 22421 Коментари: 34 Гласове:
32

Последна промяна: 14.09.2012 10:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Специално за Makont - подробен отчет къде се губя

Какво лято! Слънцето - като извадено от гаданията на самотен, песимистичен магьосник - реве и протяга огнени пръсти: луната е нажежена до прозрачно седефено, а земята е напукана от жажда и прежълтяла от обезводняването.
Само рекичката-приток към горното течение на Струма продължава да бълбука, мирише на риба и плодните дръвчета край нея са се скършили от круши, сливи и ябълки.
Лозниците са натежали от гроздове и аз капризно късам само най-узрелите зрънца. Дядо ми казваше да не правя така, защото като наядеш грозда, после пчелите и врабчетата налитат и те. Ама и те са живи душици - нека се почерпят. Нахалният скорец каца точно на любимата ми лозница, ама е красив - целият на бели точки и с дълга човка. Добре де, хайде сега, беж - тази лоза си е моята, не ми яж гроздето - отивай на друга.


Къщата си е там отдавна - от 1936-та година. Стара, с яки греди, каменен първи етаж, светли стаи с дъбово дюшеме, пълна с мишки, бръмбари-дървояди и скорпиони. И купища стари дрехи и проядени от молците завивки. Виси ни на съвестта и ние с Геката най-после рекохме да поразчистим.
Отиваме първата лятна вечер - изнасяме четири чувала боклуци от тераската и от голямата стая, решаваме, че никой не ни гони, отваряме широко прозорците и се изтягаме, съответно - Геката на голямото тежко легло, а аз - на дивана срещу него и срещу прозорците. Няма мрежа, но аз си цъкам разни неща на лаптопа, а Геката слуша радио. Мирише на старо, нафталин, прах, нещо друго - после се оказа, че на изсъхнали плъшоци, ракия... Стъмва се и дефектите започват да потъват в сумрака, опушените стени стават сини, гората на насрещния хълм е къдрава, над нея има звезди, дървеното дюшеме се откроява меко под дългите прозорци, които карат стаята да изглежда като веранда и разкриват красотата й. Оставаме там, а на другата сутрин започва чистенето. Работни дрехи от всякакви размери и степен на неизползваемост, бебешките дрешки на децата ни - носени и преносвани, стари одеала и юргани, възглавници, преживели потта на три поколения, книги - повечето недокоснати от мишките, стари сапуни, 40 литра древна ракия, какво ли не - скъсано, ръждясало, наядено, разпаднато, неизползваемо - чували и чували, куп старо желязо, десетина кашона книги. Изваждаме ги и се заемаме с шкафовете и бюфетите - цял сандък чисто нови одеала - велико! Цял гардероб с двайсетина комплекта чисто нови чаршафи и сумати метри американ за чаршафи, басма и даже дантелено перде, както и тъкани на ръка покривки за баница, месали и кърпи за маса. Изваждаме всичко на двора, за да го изперем.
Геката решава да направи баня и тоалетна - разглезени от градските си навици, чудим се и сме гузни чак - цял век да стои тази къща без тези удобства.
Набираме си домати и чушки от градината, а аз отивам за бира и нещо за печене до селския магазин, който се оказва подновен, чист с яки хладилници, всичко прясно и 12 вида качествена бира. Брейййй, ще взема да стана селянка, мисля си.
И продължава след това два месеца копаене на канали, пазаруване на всякакви тръби, тръбички, колена, мрежи за укрепване на мазилка с някакво име и всякакви приумици - ама по едно време потече топла вода, а подът е със зелено-бели плочки - произведение на  начинаещия импресионист Геката. Импресионизъм и колкото може по-малко наготово - каквото имаме, каквото можем да направим.
Започва втора серия чистене.
Геката си търси работните панталони и черната тениска половин час и спира процедурата по лакирането на старите дървени столове. Обикаля наоколо и мрънка, докато ги намери, а после започва ново търсене на верига с кука, за закачване на бояджийската кофа под тавана... Тя се оказа точно до чешмата, ама кой да я забележи... Та, отпрашва Геката да запушва пукнатини и да белосва стени, а аз лакирам де що дървения откривам - светват едни ми ти шарки - ей, тия древните не са си поплювали - яки дървета са използвали... Казвам наум една молитва - околният пейзаж показва 30-годишни гори и няма пожари...
После измивам стотина тенджери-тигани-тепсии-подноси
-гювечи и кани и докато ги мия минавам през следните гастрономически видения: по време на първата голяма тепсия си мисля за баница от тънки кори и сирене, по време на третата вече съм минала на баница с мая, яйца и много сирене, по време на петата си мисля за пита с мая - на розички... - по време на останалите - леко напукани - си представям как в тях могат да се трупат пържени соленки-понички-мекици... после иде ред на стъклен поднос - определено за палачинки... после докопвам една голяма тенджера за патица с кисело зеле... друга голяма тенджера за свинска пача... трета голяма тенджера за телешки джолан с лук-картофи-чушка-домат... четвърта огромна дълга тенджера за туршия от червени сурови чушки... една дъска, която лишавам от патината на времето - сиреч остъргвам й чернилката - за рязане на магданоз-джоджен-калофер-зелен лук-салата... и така докато стигам до грамадния пръстен гювеч, който вече не мирише на"Фея", нито на "Дав" - това са препаратите за миене - а нагло ухае  на печено агънце с ориз и зелени мерудии... а множеството кани стават за ракия-червено вино, жълто кехлибарено бяло вино...
И 40 дребни шотчета от различен модел и вид, и едни сини, писани китайски чашки и чинийки за кафе... или за греяна ракия... и старите нощви, които си имат място под капака на скрина... засърбяват ме ръцете да меся хляб, но нямам мая, нито сода, а и сега не му е времето...
Спирам миенето и отивам да лакирам пода...

Не знам за вас, ама аз цял живот сънувам от време на време къщи - обикновено са стари, с много стаи, с много дървения, с лозници отпред, с жакардови пъстри тъкани вътре и китеници...
Съновниците разправят, че къщата е на болест.
Вече не сънувам къщи.
Тази стара къща е истинска - вътре лятото е нежно, времето си е цялото мое, столовете и леглата са удобни като за уморен човек да си почине. А сега цялата мирише на ново.
Стените са криви, белосани импресионистично от Геката, но пък подът на едната стая е нарисуван още по-импресионистично от мен, щото имах под ръка пет вида бои, които не ми се щеше да смесвам в бозаво, а направих едни жълто-бяло-сиво-синкаво-розово-зеленикави лотоси на кафяв фон. Абе... другото лято ще сменя дизайна...
Е, хайде - време е да направя списък - имам да слагам завеси на ония хубави дълги прозорци и чисти нови покривки на голямото лакирано легло и дивана, рамки на разни картини за стените... и да пиша приказки... Още е лято. 

 
Не ще да пусне истинските снимки - е, не е завършена...
  image



Гласувай:
34



1. katan - Здравей, Гери!
14.09.2012 10:59
Преминах през няколко настроения, четейки разказа ти за отминалото лято и ... отминалото време.
"Не знам за вас, ама аз цял живот сънувам от време на време къщи - обикновено са стари, с много стаи, с много дървения, с лозници отпред ..."
И аз като теб често сънувам такъв сън.
Може да е подсъзнателно връщане в отминалото време?
Не вярвам много на съновници:).
Честит светъл празник!
цитирай
2. tili - Е, къща завършване няма.
14.09.2012 11:11
Това не ти е някой градски апартамент:) Къщата живее и се променя постоянно, така че - пускай снимките, моля те!
Иначе - браво на вас!:)))
цитирай
3. stela50 - Поздрави, Шехерезада... къща се строи дълго...
14.09.2012 11:49
А старите къщи имат неповторима атмосфера,
и колкото и да се подновяват и променят,
тя си остава същата. Хубаво си го написала,
радвам се за вас...
Светъл празничен ден !
цитирай
4. monaliza121 - "Разказвачка" ти лепне ...
14.09.2012 12:44
"Разказвачка" ти лепне и отвъд, и отсам легендите!:)
Приятно ми беше да измия тенджерите, тавите и чините с теб! Поздрав!:))
цитирай
5. hristo27 - До тук - интересно. Чакам продъл...
14.09.2012 13:19
До тук - интересно. Чакам продължението.
цитирай
6. osi4kata - :)))
14.09.2012 13:28
хубаво :))
цитирай
7. scarlety - Сладкодумнице,
14.09.2012 13:52
добре,че бях обядвала вече:))) Сега в главата ми са само дръвчетата с натежали круши и лозницата с гроздето! То човек като се загуби на такова хубаво място, не му се иска въобще да се намира!:)
Поздрави и честит Кръстовден!
цитирай
8. razkazvachka - Невероятно, заваля! И не ме боли кръстът.
14.09.2012 15:49
katan написа:
Преминах през няколко настроения, четейки разказа ти за отминалото лято и ... отминалото време.
"Не знам за вас, ама аз цял живот сънувам от време на време къщи - обикновено са стари, с много стаи, с много дървения, с лозници отпред ..."
И аз като теб често сънувам такъв сън.
Може да е подсъзнателно връщане в отминалото време?
Не вярвам много на съновници:).
Честит светъл празник!

цитирай
9. razkazvachka - другата седмица...
14.09.2012 15:50
tili написа:
Това не ти е някой градски апартамент:) Къщата живее и се променя постоянно, така че - пускай снимките, моля те!
Иначе - браво на вас!:)))

цитирай
10. razkazvachka - Как нещата се обърнаха - днес се зарадвахме на тъмния облак и сега валиииии...
14.09.2012 15:51
stela50 написа:
А старите къщи имат неповторима атмосфера,
и колкото и да се подновяват и променят,
тя си остава същата. Хубаво си го написала,
радвам се за вас...
Светъл празничен ден !

цитирай
11. razkazvachka - Благодаря, МонаЛиза! Паниците още са в легена - миналата неделя ми свърши препарата и ги оставих да киснат - сега ще чакаме да спре дъждът и ще ходим да ги подр
14.09.2012 15:52
monaliza121 написа:
"Разказвачка" ти лепне и отвъд, и отсам легендите!:)
Приятно ми беше да измия тенджерите, тавите и чините с теб! Поздрав!:))

цитирай
12. razkazvachka - ОК... след понеделник, който ми е работния ден...
14.09.2012 15:52
hristo27 написа:
До тук - интересно. Чакам продължението.

цитирай
13. razkazvachka - Тенкс! И усмивки за тебе!
14.09.2012 15:58
osi4kata написа:
хубаво :))

цитирай
14. razkazvachka - Честит - наистина се кръстоса времето... Като спре дъждът ще се ходи на гроздобер...
14.09.2012 16:00
scarlety написа:
добре,че бях обядвала вече:))) Сега в главата ми са само дръвчетата с натежали круши и лозницата с гроздето! То човек като се загуби на такова хубаво място, не му се иска въобще да се намира!:)
Поздрави и честит Кръстовден!

цитирай
15. анонимен - Санде: Поздрави Гери! Добре, че се намери ...
14.09.2012 16:13
... Че се чудех къде отлетя - в кое измерение, с какво намерение, книга ли издаваш, или студенти-двойкари спасяваш.

Обичам старите къщи, там е всичко, което топли душата, там са духовете на нашите. Там е и нашия дух.
цитирай
16. razkazvachka - хее - ама си врач - всичко...
14.09.2012 16:18
анонимен написа:
... Че се чудех къде отлетя - в кое измерение, с какво намерение, книга ли издаваш, или студенти-двойкари спасяваш.

Обичам старите къщи, там е всичко, което топли душата, там са духовете на нашите. Там е и нашия дух.

цитирай
17. yotovava - Най-хубавите ми години минаха в едно къщенце, п-точно пристройка към къща
14.09.2012 16:51
стаичка и кухничка, тоалетната беше външна.
Но... напролет цвъртяха косове, цъфтеше крушата в двора, черешата и мушмулата.
После ни построиха тристаен апартамент. И от пет години пак избягах в една къщурка - две стаички, кухня баня с тоалетна, и дворче с череша, круши, люляци и романтика :)))))))))))))))))
цитирай
18. megg - Истинските неща
14.09.2012 18:48
Тръгнах с очакване за самота, тъга, спомен за стъпки и попаднах в един чуден свят. Майстор си, Сладкодумке, усетих вдъхването на живот на всичко в къщата! И радостта от уханието на живота усетих.
Поздрав и чакам снимка на хубавите дълги прозорци ( Много ги харесвам. ) със завеси на тях. :)
цитирай
19. kleotemida - Част от стойностните неща в живота!....
14.09.2012 19:34
Добра работа сте свършили.
Даже отлична!:)
цитирай
20. martiniki - милост нямаш!:)
15.09.2012 07:00
Огладнях! Остави това, ами ти и завидях - най-вече за тъканите месали - значи щом извикваш такова чувство (почти непознато ми) - смятай! Безмилостна разказвачка:)
цитирай
21. razkazvachka - не знам за романтиката - много бачкане има още, но удоволствието да си направил нещо с ръцете си - нещо видимо---
15.09.2012 18:01
yotovava написа:
стаичка и кухничка, тоалетната беше външна.
Но... напролет цвъртяха косове, цъфтеше крушата в двора, черешата и мушмулата.
После ни построиха тристаен апартамент. И от пет години пак избягах в една къщурка - две стаички, кухня баня с тоалетна, и дворче с череша, круши, люляци и романтика :)))))))))))))))))

цитирай
22. razkazvachka - о, не - тази къщица е жива, заредена с енергия за още три поколения, а сега вече и ние зареждаме...
15.09.2012 18:02
megg написа:
Тръгнах с очакване за самота, тъга, спомен за стъпки и попаднах в един чуден свят. Майстор си, Сладкодумке, усетих вдъхването на живот на всичко в къщата! И радостта от уханието на живота усетих.
Поздрав и чакам снимка на хубавите дълги прозорци ( Много ги харесвам. ) със завеси на тях. :)

цитирай
23. razkazvachka - Благодаря! Страхотно е усещането като отидеш там - все едно се прибираш...
15.09.2012 18:03
kleotemida написа:
Добра работа сте свършили.
Даже отлична!:)

цитирай
24. razkazvachka - ама аз съм ги виждала в действие - месалите и покривките на грамадните тепсии - имаха лекета даже от последните баници - изпрани са сега и готови пак за употреб
15.09.2012 18:04
martiniki написа:
Огладнях! Остави това, ами ти и завидях - най-вече за тъканите месали - значи щом извикваш такова чувство (почти непознато ми) - смятай! Безмилостна разказвачка:)



и познай кой е наред да меси-точи баници...
цитирай
25. krivoshapkova - Прекрасно е!
16.09.2012 21:52
Сърдечен поздрав! Съпреживявам, защото и аз си имам една такава селска къща, която ме сгрява преди всичко с обичта на обитателите и' и с любовта им към разходките из полето и философстването, та си спретахме цяла перипатетическата школа...:)))
цитирай
26. makont - Ех, че ми хареса,
17.09.2012 12:27
ти продължи моя сълзлив постинг, обаче къде, къде по-бодряшки. Няма мрънкане, а даде живот на самотната стара къща, и то как. Разкош, видях те до чешмата да миеш старите съдове (Гери, кажи, не си ли тананикаше? Аз като мия чинии или чистя, винаги пея, жална им майка на съседите). Ох, и така вкусно разказваш, точно за моето разбито телешко сърце (това щот съм гладна). А за маята за хляб, обърнете се моля към мен, аз нали съм мая (нямам и-кратко в името си), е мислиш си за мен и хлябът втасва, особено при наличието на тези месали. Радвам се, че се върна. Свършена работа - отличен, отчет - отличен. И много усмивки от мен!
цитирай
27. pegas08 - Я-ба-да-ба дууууу! Къде ще да е бил купонът..цък-цък!
17.09.2012 18:43
Разказче, тоз Геката го нямаш за човек, ще го умориш от работа или каквото му казваш там.
Поне почерпи ли го от таз пуста ракия или така го остави на сухо да пасе

Един съвет, първо го почерпи ,а после да рисува, анадъмно?

И покани на гости...няма да се разсърдя.
Мерси!
Боку!
цитирай
28. pegas08 - Къде ми е комента , брей?
17.09.2012 18:44
Бил изпратен чета.... а защо не го виждам?
цитирай
29. pegas08 - Ооооох,
17.09.2012 18:45
пак новости в сайта.... Аман!!!!
цитирай
30. razkazvachka - о, дааа - много е подходящо за философстване... нали сме колеги с Геката... отделна школа сме чак.
17.09.2012 21:14
krivoshapkova написа:
Сърдечен поздрав! Съпреживявам, защото и аз си имам една такава селска къща, която ме сгрява преди всичко с обичта на обитателите и' и с любовта им към разходките из полето и философстването, та си спретахме цяла перипатетическата школа...:)))

цитирай
31. razkazvachka - а, чак пък и да пея... трябва да разправя как навремето ми писаха нула по пеене и ме отказаха да тормозя населението с такива работи...
17.09.2012 21:19
makont написа:
ти продължи моя сълзлив постинг, обаче къде, къде по-бодряшки. Няма мрънкане, а даде живот на самотната стара къща, и то как. Разкош, видях те до чешмата да миеш старите съдове (Гери, кажи, не си ли тананикаше? Аз като мия чинии или чистя, винаги пея, жална им майка на съседите). Ох, и така вкусно разказваш, точно за моето разбито телешко сърце (това щот съм гладна). А за маята за хляб, обърнете се моля към мен, аз нали съм мая (нямам и-кратко в името си), е мислиш си за мен и хлябът втасва, особено при наличието на тези месали. Радвам се, че се върна. Свършена работа - отличен, отчет - отличен. И много усмивки от мен!


а маята била изкупена от околните магазини, защото по онова време точно се месели обредните хлябове и пъргави баби я докопали... нищо де, вчера тренирах едни кашкавалки с кисело мляко и сода - станаха - вече и следа няма от тях... ама честно да си призная - това с баниците си беше някакво романтично отклонение, аз предпочитам нещо месно в тавите... със или без ориз...
цитирай
32. razkazvachka - Пегасче, Пегасче - не припирай, не рий с копито - все ще изгрееш - ето те вече -
17.09.2012 21:20
изгрял с цели три коментара... На работата си й викам работа, ти как мислиш... а Геката е последователен мъж - докато не довърши ракията, не започна новата...
цитирай
33. zvezdichka - Старата къща грее :)
20.09.2012 12:15
И душите ви навярно, вплетени в мечтите, които отлитат далеч напред, преплитайки се с миналото!
Радвам се да чета подобни мисли, защото не са ми чужди. Учудих се, че толкова нови неща сте намерили в сандъка. Явно къщата е в населено село и не се краде. И е хубаво, че са останали непокътнати и старите тъкани и месали. Тях вече няма къде да ги намери човек, освен съхранени в бабиния сандък.
Успех в съграждането на вашето местенце! И ще стане хубаво и с кеф ще си пиете кафето, когато дойде време да се излежавате и почивате в подновената селска къщичка :).
Поздрави!
цитирай
34. razkazvachka - Благодаря за коментара: наистина е населено - някои се връщат там... има хора...
20.09.2012 14:07
zvezdichka написа:
И душите ви навярно, вплетени в мечтите, които отлитат далеч напред, преплитайки се с миналото!
Радвам се да чета подобни мисли, защото не са ми чужди. Учудих се, че толкова нови неща сте намерили в сандъка. Явно къщата е в населено село и не се краде. И е хубаво, че са останали непокътнати и старите тъкани и месали. Тях вече няма къде да ги намери човек, освен съхранени в бабиния сандък.
Успех в съграждането на вашето местенце! И ще стане хубаво и с кеф ще си пиете кафето, когато дойде време да се излежавате и почивате в подновената селска къщичка :).
Поздрави!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: razkazvachka
Категория: Изкуство
Прочетен: 1836602
Постинги: 291
Коментари: 7478
Гласове: 22445
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031