Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2011 21:08 - Евил - банната приказка от неграмотни евилчета
Автор: razkazvachka Категория: Изкуство   
Прочетен: 13756 Коментари: 60 Гласове:
56

Последна промяна: 19.05.2011 21:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 Идеята точно сега да довърша тази отдавна започната на чернова
приказка, дойде от днешния мохабет за змейовете, а вдъхновението -
от телевизионното интервю с Тома Томов



Някога, много отдавна, когато били построени първите Галактически магистрали за бързо придвижване из Вселената на разумните форми на живот, Юпитер и неговите спътници били желана дестинация в Слънчевата система.

Пътищата представлявали подпространствени тунели, пресичащи гънките на Вселенската тъкан. И понеже тази тъкан се движела, растяла, разгъвала, свивала - и изобщо непрекъснато се диплела и гънела, то и пътищата променяли своите входове и изходи по любопитен за Разума начин. В определени Системи, Разумът контролирал промените, в други просто ги следвал.

Станало така, че по едно време на един от близките на нашето разбиране за Света изходи се оказала Земята. Открита внезапно от десетки движещи се по Звездните пътища форми на живот, тя зажужала от всякакви гости - желани или нежелани, ненатрапчиви или загоритенджери, добросърдечни или зли.

Едни от тях били известните в митове и легенди Змейове. Не динозаврите, нито породените от човешкото невежество стотици хиляди години след това  хали разни и многоглави лами. Става въпрос за едни изключително интелигентни и повратливи форми на живот, на които Земята им станала любима зона за отдих и почивка, а по-късно - място, където с удоволствие се заселвали сред отдалечени планински ливади и си намирали жени сред древните човешки раси, добивали човешки навици и даже си намирали побратими.

Когато на Великия Змей му се родил син, той бил извън себе си от радост. Синът имал нежни човешки черти и още по-нежно тяло, а както се оказало след това - и нежна психика. Разглезен от родителите си, от бавачки и баячки, а също и ухажван от всички момичета и млади змеици от околността, той растял с отвращение към грубите змейове-войни и презрение към елементарните добродушни и наивни човеци.  Едно не можело да му се отрече - бил лукав и жесток - нечовек към човеците, не по змейски - към змейовете.
Името му било Евил. 
И понеже правил много злини, всички започнали да си връщат и живеел в непрекъснат страх. Страхът пораждал злоба, а злобата - още зло. Затова много по-късно хората нарекли с името му голямото зло - евил.
Понеже бил страхлив и майстор в пораждането и насаждането на страхове, той развил и свръхчувствителност към идващи бедствия и злини. Дори когато предупреждавал с поведението си за външно зло, околните го приписвали на него. 
Когато настъпило време да приключи земния си път, Евил поискал да издъхне в открития тогава още Изход на Звездния тунел на Земята.  Неговата пси-проекция се понесла из Звездните магистрали - като свръхчувствителност за катастрофа, като усет към разрушителни намерения, като предчувствие за гибел - с една дума - зло. 

Търкаляла се Земята по своите си елипси-орбити, а Галактиката също си се гънела заедно с движението на Света.  Изместили се изходите на магистралите, оказал се Млечният път в периферията на Света - там, където в краищата на Космическата тъкан гънките били изтръскани и известно време нищо не се случвало. Много ли било или малко зависи от мерната единица и от гледната точка. На Земята се сменили расите на пришълците с подобаващи по големина и приспособени към местните условия раси, а чужденците, които не успели да се измъкнат по гънките на магистралите, се оттеглили на по-големите планети и си образували колонии.

Земята била оставена да се развива докато дойде време пак да се отворят Гънките на Времето. Това неизбежно се случило в края на шестата цивилизация, когато Земята била пренаселена с дребни човешки раси. Най-напред се отворили близките, още непроходими Изходи и към Земята лъхнали проекциите на предишните Гости.  Измежду тях, смесено или в чист дух се енергизирал Евил.  Когато хората били по-малко на брой и по-неорганизирани, той бил духът на войната, а в двадесетия век от последното летоброене - той станал духът на катастрофата и предчувствието на гибел, който довел до световните войни. В края на двадесетия век предчувствието за гибел се разраснало и човечеството вече не можело да мисли за нищо друго. Не били заглъхнали спомените от предишните масови изтребления - на цели народи и прочистването на цели континенти с цел заселване на малобройно оцеляло население след третата и четвъртата глобални катастрофи. Човечеството се развивало неравномерно и милиардите обикновени хора не искали да воюват и да си причиняват травми за по половин век. Те искали да си живуркат, но и те усещали, че намаляват ресурсите за живот и също се съревновавали със себеподобните си.

Все повече и все по-ефективно се задействали Звездните магистрали. В изходите им надничали образи на звезди, звездни купове и тъмни космически тела - надничали като в прозорци, които после се завъртали, за да не се сблъскат световете. Хората не разбирали това, защото нямали опита за наблюдение на гънещата се Вселена.
Онова, което разбирали, обаче, било, че настъпва време на промяна и това ги плашело. Краят на една епоха не е непременно гибел, но тъй като не познавали пътищата на Световния Разум, човеците смятали, че това е краят изобщо.
Страхът прераствал в паника, а паниката раждала жестокост.


Оставало малко време по звездните стандарти до откриването на преките пътища към Света. Хората, обаче, се бояли, а Евил ги карал да стоят в страх и самота, избягвайки деня и знанието, за да не си причиняват с него допълнителни злини.

Строителите на Звездните магистрали знаели това. Затова в отварящите се проходи вграждали Звездната светлина, която карала света да блести и да се преражда. Настъпили промени, които хората нарекли "Глобално затопляне", и от които се страхували, но и някъде дълбоко в себе си - им се радвали. Това било начин да се спасят от енергийната криза и изчерпването на ресурсите, а те се бояли от наводнения, макар че учели още в първите класове в училище как ледът заема по-голям обем от водата. В стремежа си да изпързалят другите хора и да ги изпреварят всячески, те не влагали енергията си в пречистването на земята, водите и въздуха, а в тяхното допълнително обременяване с отпадъци от временни решения.  Генерирали страх и го продавали.

А Изходите на Звездните пътища напирали през Гънките на Света и носели слънчев цвят на младото лято, пречиствали дъжда и огрявали полусенките, където се криел Евил - стопявали го,  разслоявали го. И трябвало да се изгради мехур на времето, където да се затвори - глух изход в Лабиринта на Вселената - там някъде, където пространствовремето стигало до края си и където имало бездна между Вселенските тъкани. 

Това изглежда непостижимо за човека, но не и за човешкия дух, който е част от Звездния разум и пътищата към звездите не са му чужди.

 
 







Тагове:   евил,


Гласувай:
56



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gwendoline - Добре, добре! :)) Ама тролчетата не заслужават такава хубава приказка!
08.05.2011 21:32
А и нищо няма да разберат от цялата работа...
цитирай
2. razkazvachka - Ха, ама приказката е за приятелите! Ей сега ще добавя, че идеята да довърша тази отдавнашна чернова
08.05.2011 21:36
gwendoline написа:
А и нищо няма да разберат от цялата работа...

дойде от интервюто с Тома Томов по телевизията.

цитирай
3. karambol5 - Признавам, че Тома Томов ми е малко ...
08.05.2011 21:42
Признавам ,че Тома Томов ми е малко сложен . Бях зает повече да гадая какво не казва :)
НО приказката ти е страхотна :)))))))))))
цитирай
4. gwendoline - razkazvachka - Останах с впечатлението,
08.05.2011 21:43
че вдъхновението ти идва от разните евилчета, дето вилнеят тук-там. Уточнението ти е важно в моя случай :))))
цитирай
5. stela50 - Разбира се ,че е за приятелите ...не си я даваме .
08.05.2011 21:43
Достатъчно уважихме тролчетата с поздрави и постинги .
Поздрави ,Шехерезада ,чудесна приказка ...за приятели .
Хубава вечер !
цитирай
6. razkazvachka - за който разбира - Привет, Стела!
08.05.2011 21:44
stela50 написа:
Достатъчно уважихме тролчетата с поздрави и постинги .
Поздрави ,Шехерезада ,чудесна приказка ...за приятели .
Хубава вечер !

цитирай
7. razkazvachka - Онова, което не казва - хаха - мрачен смях в чест на неомракобесието...
08.05.2011 21:46
karambol5 написа:
Признавам ,че Тома Томов ми е малко сложен . Бях зает повече да гадая какво не казва :)
НО приказката ти е страхотна :)))))))))))


Благодаря!
цитирай
8. iliada - Хубава приказка ,но
08.05.2011 21:46
защо се стреснах мила?:)
Хубава вечер ,Сладкодумке!
цитирай
9. razkazvachka - Така вече мисля има достатъчно инфо:))))
08.05.2011 21:49
gwendoline написа:
че вдъхновението ти идва от разните евилчета, дето вилнеят тук-там. Уточнението ти е важно в моя случай :))))


а, местните пазвантчета - ама те правят изключително лош бизнес по отношение на блогбегето...
цитирай
10. razkazvachka - щото е СТРАШИЛКА!!!!
08.05.2011 21:51
iliada написа:
защо се стреснах мила?:)
Хубава вечер ,Сладкодумке!


:)))))))
цитирай
11. veskokehayov - zashto ne napishesh kniga?
08.05.2011 23:46
zashto ne napishesh kniga?
цитирай
12. thedarkangel1977 - az ne sum ni trol ni zmej, ni 4udov...
09.05.2011 00:10
az ne sum ni trol ni zmej, ni 4udovi6te...
ma pak ni6to ne razbiram
цитирай
13. tili - Неведоми са пътищата
09.05.2011 00:36
на вдъхновението. И се радвам че от купчината тор, наречена Тома Томов може да поникне такова богато на нюанси цвете. Това е то талантът!
Благодаря, лека нощ, плодотворна седмица!:)
цитирай
14. svoboda64 - Обичам иносказанието ти, защото... наистина е за приятели :)
09.05.2011 01:23
за тези с вагоните книги и за тези, които ще разберат... Защото информацията е достъпна за всички, но изисква огромен труд по пресяването...
А ти умееш да синтезираш! Дори и за тези, които няма да си дадат иначе зор... пак нещо да им остане в камбанарийките :)
Айде, лека!
цитирай
15. razkazvachka - Непрекъснато пиша книги - но това е блог и тука се пише по друг начин - не знам защо
09.05.2011 08:03
veskokehayov написа:
zashto ne napishesh kniga?


но това ми харесва - а, може би, точно заради дърленето:)))) из коментарите.
Хубава седмица!
цитирай
16. razkazvachka - и въпреки това, благодаря за опита:))))
09.05.2011 08:05
thedarkangel1977 написа:
az ne sum ni trol ni zmej, ni 4udovi6te...
ma pak ni6to ne razbiram


Всъщност, точно в това е разликата между книгата и блога - тука има парчета текст, заформени в мозайката на разговора...
цитирай
17. razkazvachka - Хаха, Тили, не че не споделям персоналната оценка - ама аз слушам с половин ухо и хващам израз,
09.05.2011 08:07
tili написа:
на вдъхновението. И се радвам че от купчината тор, наречена Тома Томов може да поникне такова богато на нюанси цвете. Това е то талантът!
Благодаря, лека нощ, плодотворна седмица!:)


добавям още някоя дума с многоточия и после си правя асоциативна верига - вече няма нищо общо с ТТ
цитирай
18. razkazvachka - Боди, хубава да ти е седмицата!
09.05.2011 08:12
svoboda64 написа:
за тези с вагоните книги и за тези, които ще разберат... Защото информацията е достъпна за всички, но изисква огромен труд по пресяването...
А ти умееш да синтезираш! Дори и за тези, които няма да си дадат иначе зор... пак нещо да им остане в камбанарийките :)
Айде, лека!


Ясно е, че блогбегето вече не ме харесва - прави ми намеци от типа "шамар с тухла" - но написаното остава и проклятието над червеите си остава за всяко червейче, което се опита да ми пипне текстовете.
цитирай
19. martiniki - Светът да блести...:)
09.05.2011 09:48
Гери, и аз разчитам на слънцето, то е такъв вдъхновител, сила...няма непостижимости. Да се развиделява само.

(подсети ме по Гергьовден за едни "Приказка от змейова градина" на Славян Радев, припомних си някои и ти оставям линк към една -
http://hulite.net/modules.php?name=News&file=article&sid=15 )
цитирай
20. gkowachew - И аз вярвам, че пътищата към звездите
09.05.2011 10:04
не са чужди на човека! :)
цитирай
21. magicktarot - Благодаря ти, Разказвачке! Добре си попътувах из входовете-изходи,
09.05.2011 11:39
гънките на Вселенната тъкан (не нагъване на пространство-времето) и всички възможности, които се появяват отвсякъде. Дано скоро разберем - под влияние на навлезлите "звездни тенденции" - че няма добро и зло, а просто понякога е добре да се разруши старото (в самите нас, без да има нужда от всеобща биологична гибел), което пречи, затруднява и усложнява Пътя. И на негово място да се построи ново... Поздрави!:)
цитирай
22. pegas08 - Пак не си спала.... За что?
09.05.2011 14:52
Я ела на фитнес малко.
ЗнАЕШ КЪДЕ!
цитирай
23. pegas08 - " тИ СЪРЦЕ, СИ МИ ПРИЯТЕЛ..." бЪЛ. НАР. ПЕСЕН
09.05.2011 15:00
Това е есенцията на Новото Царство,

Която Гугълщайн издигна в закон:

"Блоговчиците ще превърна в стадо.

Да врещят и се карат в Електронен Содом!"
цитирай
24. zahariada - Де бре...!
09.05.2011 20:39
Така казваше един приятел. Де, поспри се малко.(Шегувам се) Поздравления за поста. Подсещаш ме да изровя един материал за междузвездните тунели. (информационни). Хубава вечер!
цитирай
25. kometapg - Пак си написала нещо хубаво и инт...
09.05.2011 22:47
Пак си написала нещо хубаво и интересно! А пътища към звездите колкото искаш! Поздрави!:)
цитирай
26. vostroto - Разказвачке:)
10.05.2011 00:00
Утре сутринта ще дойда пак, на кафето!:)
Лека!:)
цитирай
27. vostroto - Ето ме пак, Разказвачке:)
10.05.2011 10:57
"Това изглежда непостижимо за човека, но не и за човешкия дух, който е част от Звездния разум и пътищата към звездите не са му чужди."
Чудесен завършек на интригуващия ти разказ!
Поздрави!:)
цитирай
28. makont - Забутах се в един тунел,
10.05.2011 12:46
вход ли беше, изход ли беше: "По добре, вход няма, пред изход няма". Усмихнат вторник!
цитирай
29. razkazvachka - Ще да е бил един от прозорците:))) имах някъде такава приказка - за розата и за майстора....
10.05.2011 13:21
makont написа:
вход ли беше, изход ли беше: "По добре, вход няма, пред изход няма". Усмихнат вторник!

цитирай
30. razkazvachka - Здрасти-здрасти! Май ще оставя само това изречение при следващата редакция:))))
10.05.2011 13:23
vostroto написа:
"Това изглежда непостижимо за човека, но не и за човешкия дух, който е част от Звездния разум и пътищата към звездите не са му чужди."
Чудесен завършек на интригуващия ти разказ!
Поздрави!:)

цитирай
31. razkazvachka - Минах днес за малко - зачетох се в коментарите ви - идват ми идеи като ви чета - как да пренапиша приказката - благодарности!
10.05.2011 13:24
kometapg написа:
Пак си написала нещо хубаво и интересно! А пътища към звездите колкото искаш! Поздрави!:)

цитирай
32. razkazvachka - Ей сега ще мина през твоя блог да видя къде си се мотал из космоса:))))
10.05.2011 13:26
zahariada написа:
Така казваше един приятел. Де, поспри се малко.(Шегувам се) Поздравления за поста. Подсещаш ме да изровя един материал за междузвездните тунели. (информационни). Хубава вечер!

цитирай
33. razkazvachka - Пегасчо!
10.05.2011 13:30
оня ден получих лично писмо от Гугълщайн - да накликам 240 пъти за 60 лева сиреч - безплатно - върху реклами на противопоказни на човека продукти и услуги - е, отказвам се от безплатните 240 кликания, но пък за сметка на това ми се роди мъничко все още тролче на име Кликаторе (Clickatorre).
Хайде, отивам да му дръпна една сиеста!
цитирай
34. razkazvachka - 100 % - благодаря за разбирането!
10.05.2011 13:32
magicktarot написа:
гънките на Вселенната тъкан (не нагъване на пространство-времето) и всички възможности, които се появяват отвсякъде. Дано скоро разберем - под влияние на навлезлите "звездни тенденции" - че няма добро и зло, а просто понякога е добре да се разруши старото (в самите нас, без да има нужда от всеобща биологична гибел), което пречи, затруднява и усложнява Пътя. И на негово място да се построи ново... Поздрави!:)

цитирай
35. razkazvachka - Привет! И на мен така ми се струва:)))) Макар че - струва ми се, че не "вярвам" - нещо друго е...
10.05.2011 13:34
gkowachew написа:
не са чужди на човека! :)

цитирай
36. razkazvachka - Благодаря ти - видях го още вчера - градини:)))) И под твое влияние снимах едни диви градини -
10.05.2011 13:44
martiniki написа:
Гери, и аз разчитам на слънцето, то е такъв вдъхновител, сила...няма непостижимости. Да се развиделява само.

(подсети ме по Гергьовден за едни "Приказка от змейова градина" на Славян Радев, припомних си някои и ти оставям линк към една -
http://hulite.net/modules.php?name=News&file=article&sid=15 )


Не знам дали бяха змейови или самодивски - но си взех от тях една шепа калдъръмче и сега се кипри в двора между копитничето и гергьовското цвете...
цитирай
37. vostroto - :) Само да си посмяла!:)))))
10.05.2011 14:11
razkazvachka написа:
vostroto написа:
"Това изглежда непостижимо за човека, но не и за човешкия дух, който е част от Звездния разум и пътищата към звездите не са му чужди."
Чудесен завършек на интригуващия ти разказ!
Поздрави!:)


Здрасти-здрасти! Май ще оставя само това изречение при следващата редакция:))))
цитирай
38. razkazvachka - :))) що бе, икономично е....
10.05.2011 14:20
другото ще го преправя да си стане на приказка за четене - за чудо и приказ:))))
цитирай
39. ognena71 - ХУБАВА ПРИКАЗКА!
10.05.2011 16:10
ХУБАВА ПРИКАЗКА!
цитирай
40. dmv - Хубав разказ,браво.:)
10.05.2011 19:05
Интересно ги развиваш нещата,да не стане война:)
цитирай
41. razkazvachka - :)))) приказка просто...
10.05.2011 20:09
ognena71 написа:
ХУБАВА ПРИКАЗКА!

цитирай
42. razkazvachka - логически погледнато - не би трябвало да става война, но пък
10.05.2011 20:10
dmv написа:
Интересно ги развиваш нещата,да не стане война:)



човечеството не обича логиката...
цитирай
43. ketcakuatl - СТРАХОТНО
10.05.2011 20:54
Бива те майсторке, евала. С тая моя тъпа връзка, го прочетох чак сега. Винаги ми е била любима фантастиката. Справяш се чудесно. Поздрави звездобройке!
цитирай
44. razkazvachka - Е, нали си Пернатия Бог Змей.... Радвам се, че намина! И на мен ми се скапа връзката
10.05.2011 21:10
ketcakuatl написа:
Бива те майсторке, евала. С тая моя тъпа връзка, го прочетох чак сега. Винаги ми е била любима фантастиката. Справяш се чудесно. Поздрави звездобройке!


по празниците, ама вече й свикнах:))))
цитирай
45. ketcakuatl - ДА БЕ, ДА
10.05.2011 21:40
Два коментара ми се изгубиха из дебрите на нета, този някак мина, улучил съм прозорец сега, кефиш ме но дебата е труден...
цитирай
46. razkazvachka - Хе, тука беше излязъл два пъти коментарът ти - единия го махнах, за да не се повтаря -
10.05.2011 23:30
ketcakuatl написа:
Два коментара ми се изгубиха из дебрите на нета, този някак мина, улучил съм прозорец сега, кефиш ме но дебата е труден...


обаче в такъв случай няма начин да не ти излиза червено съобщение - "коментирате твърде често":)))))
цитирай
47. babaelenica - Е, да, не сме уникални във Вселената))
11.05.2011 01:23
Което не пречи да вършим уникални грешки.
Днес, вчера, онзи ден...
И все ни се иска доброто да победи.
Дано!
цитирай
48. ckarlet - Интересно си поднесла и тази при...
11.05.2011 08:25
Интересно си поднесла и тази приказка, Razkazvachka!
Поздрави! И нека доброто възтържествува!
цитирай
49. mileidi46 - :)))))))))))))))))
11.05.2011 10:11
leti ot zvezda na svesda i ela na Zemqtaluna:))
Ot tuk po ubavo nema...:)))
pee mi se dnes..ne mi se govori..:)))
I te pregru6tam..
цитирай
50. razkazvachka - Нали знаеш за оня закон за повтарящите се модели - грешките си вървят циклично -
11.05.2011 10:52
babaelenica написа:
Което не пречи да вършим уникални грешки.
Днес, вчера, онзи ден...
И все ни се иска доброто да победи.
Дано!


и съответно - когато му дойде времето - и доброто побеждава в някой цикъл:))))
цитирай
51. razkazvachka - Понякога, понякога! Не може през цялото време да е добро - къде тогава ще се смисълът на всичкия напън:))))
11.05.2011 10:53
ckarlet написа:
Интересно си поднесла и тази приказка, Razkazvachka!
Поздрави! И нека доброто възтържествува!

цитирай
52. razkazvachka - Привет! Видях, че си пуснала мноооого снимки, ама компа ми е задръсстен -
11.05.2011 10:54
mileidi46 написа:
leti ot zvezda na svesda i ela na Zemqtaluna:))
Ot tuk po ubavo nema...:)))
pee mi se dnes..ne mi se govori..:)))
I te pregru6tam..

е, хубаво - следващата ще е с песен и нещо земно... ае, аз отивам да ми направят рошава руса прическа за абсолвентската вечер...
цитирай
53. savremennik - Особено силно заключение в разк...
11.05.2011 12:18
Особено силно заключение в разказа ... поздравления !
цитирай
54. razkazvachka - Привет! Наминах днес в твоя блог - видях снимки на могила, от онези, които вълнуват
11.05.2011 16:22
savremennik написа:
Особено силно заключение в разказа ... поздравления !


любопитството и пораждат идеи...

Но сега е време за празнуване! Хубава вечер!
цитирай
55. elinora - Аааа, страхотна идея!
14.05.2011 19:20
Обещавам, че всичко лошо в блога вече ще наричам "ЕВИЛОВА ПРИКАЗКА" :)
цитирай
56. razkazvachka - хихихихи - сега вече се почувствах важна като доайенка-вещица
14.05.2011 21:19
elinora написа:
Обещавам, че всичко лошо в блога вече ще наричам "ЕВИЛОВА ПРИКАЗКА" :)

цитирай
57. dianav340 - Браво!
16.05.2011 12:51
Много философско, човешко и някак изстрадано.Задава допълнителни въпроси.Плод на финна душевност, богато вътрешно светоусещане и обич към хората.Много ми хареса!
цитирай
58. razkazvachka - :)))) все повече сред хората-учители и преподаватели нараства ужасът от следващото поколение - има нещо, което трябва да се поправи
17.05.2011 09:22
dianav340 написа:
Много философско, човешко и някак изстрадано.Задава допълнителни въпроси.Плод на финна душевност, богато вътрешно светоусещане и обич към хората.Много ми хареса!


но хората са объркани от егоизма на децата, които сами са отгледали...
цитирай
59. sande - Поздрави, Разказвачке, за вълнуващото пътешествие из вселенските магистрали и простори ...
20.05.2011 06:53
А пък аз все се набутвам из селските дворове да ме лаят кучетата и да слушам селски истории.
Затова ми идва добре, когато успея да се откъсна от това земно привличане.

Хубав ден!
цитирай
60. razkazvachka - Днес ми се заформи една мечта за това лято - да взема да се покатеря на високото горе - от лявата страна на Струма като вървиш срещу течението - искам да видя
20.05.2011 21:50
sande написа:
А пък аз все се набутвам из селските дворове да ме лаят кучетата и да слушам селски истории.
Затова ми идва добре, когато успея да се откъсна от това земно привличане.

Хубав ден!


А иначе аз се набутвам из тревата и цветята и плаша гущерите....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: razkazvachka
Категория: Изкуство
Прочетен: 1836659
Постинги: 291
Коментари: 7478
Гласове: 22445
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031