Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2011 17:40 - Жертвеният Агнец
Автор: razkazvachka Категория: Изкуство   
Прочетен: 14533 Коментари: 50 Гласове:
52

Последна промяна: 25.04.2011 17:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За Възкресението и Светлината

Някак рано се зададе тази година Великден.
И някак внезапно преминахме от сивотата на зимата към озарената от светлина млада зелена пролет. Смени се прахолякът с трева и цветя, а разлистените клони прикриха... добре де, няма да разваляме пейзажа.
С една дума - избистри се небето и къдрави облаци заплаваха на стада и напомниха за... стотиците болни от шап... добре де... за агънца и други  невинни жертви на... да де, за жертвени животни.


Тръгнахме със Счети да снимаме едни тролове в срядата преди страстната седмица.  Камъни едни - морени или някакви други, довлечени от последния потоп или даже от по-предишни - и захвърлени малко встрани от пътя под кръгъл хълм, обрасъл с борчета и храсталаци, а напоследък - и с една църквица.
Сбъркахме пътя през селото, но пък вътрешната ми търсачка ме насочи към подножието на хълма, където се виждаха ясно няколко от покритите с лишеи тролове. 

Паркирах насред изумителна, изумрудена, измита от дъжда и издухана от слънчевия вятър полянка с детелина, розови великденчета и ярки като слънца глухарчета. Закрачихме бодро накъм скалната плоча - покрай изоставени стопански сгради - обори, явно, както и две неизмазани бедняшки къщици, срещу които - насред изрядно обработена градина с прекрасни плодни дръвчета, копаеха мъж и жена. Поздравихме се, казахме им, че отиваме да снимаме скалите, пък те ни казаха за църквата от другата страна на баира през деренцето, което там се превръщаше в още по-сияйно зелена ливада с разлята бистра вада по средата, мостче от три бора, покрити с шперплат и туфи коприва.

Камерата ми отказа да работи на вятъра, ние се отказахме да пълзим нагоре между камъняците.

Счети извади една плътна хартиена салфетка, а аз я направих на фунийка и я напълних с коприва, защото на нея й боцка като я бере. И на мен ми боцка, но не е болка за умиралка, пък и скоро минава.

После се обърнахме към селото, а от там се понесе блеене на малки животинки - повече на козленца, а също и на агънца.

Копачите бяха привършили и слизаха на пътя, а Счети веднага подхвана темата за яренцата за Великден.  Докато се усетя и бе спазарила две яренца.

Естествено, че до следващия четвъртък бяха продадени - абе, пазарлък по нашенски. И никой не се чувстваше изпързалял или пък изпързалян - знаем се.

И после всичко си тръгна по реда - яйцата, козунака - за втори път в живота си правех козунак и Геката се въодушеви и снабди стотици семки от кайсии, които набучках по кората като капси върху лъскаво тъмнокафяво... и доби един много металарски вид.... и вкус. И къс от жертвен агнец...

Курбан, казваха в детските ми години - тогава слагаха цяло яре, напълнено с ориз, дреболийки, червен пипер, зелен лук, киселец и джоджен в дълго гледжосано корито, вечерта в събота го занасяха във фурната у комшиите, където се събираха десетина, такива корита, палеха я с вършина т.е. миналогодишен клонак от брястове, затваряха я плътно и замазваха вратичката с червена глина или гнилА, както викат на село.

Обичах да излизам нощем на двора: излизаш от вратата и се врязваш в гъст, плътен тъмносин въздух, пълен с ухание на печено, а звезди безброй са се надвесили любопитно, едни са готови да изпопадат, други трепката зелено-червено-синьо-жълто-бяло.

А майките на малките ги търсят и ги викат...

Но не можем да се откажем от това жертвоприношение.

Насред толкова топло сияние, с което ни обгръща тази чужда планета, ние отново и отново възраждаме чудната история за жертвата.

Страхуваме се от тъмнината, от минаващите космически тела, от пришълци, от края на света - и със скръстени ръце оставяме чуждото да ни завладее, а чуждото е немарата.

- Едно време човекът поискал да научи кога ще е денят на смъртта му - заразказва веднъж баба ми поредната  великденска приказка. - И Господ му изпратил ангел, който му казал: "Ще умреш след две години и толкова и толкова дни, на тая и тая дата." А после дошли жена му, синовете му, дъщерите му, други хора и го питали за поредните задачи за деня и за работата, предстояща за вършене, а той само седял, обхванат от мисълта за безмислието.

Запустяли нивите и градините му, опразнили се складовете, бездействали хората му, изгубил приятелите, обеднял домът му.

И видял Господ, че знанието на последната дата от земния живот, обезмисля съществуването на Адам. Затова наредил човекът да няма знание за края си.



И вече не е нито възмущението от предателството, нито благоговението пред чудото на възкресението - което държи вниманието на човечеството приковано, а странният огън, извиращ от гроба на човешкия син на бога - играта на сини, зелени, бели, червено-оранжеви пламъци, които не горят при появата си, изпращаме своите приносители, а огънят се разраства и започва да изгаря... А милиарди хора по света са готови за жертвоприношение...  

Приели сме го явно - незнанието за последната ни дата.
Но любопитството измъчва човечеството: откъде е този огън? Искаме да научим пътя за времето след датата. 
Пазарлък за жертвения агнец.

За времето, което не е материя, нито енергия, но се превръща веднъж годишно в светлина.


image










Гласувай:
52



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gkowachew - Не съм убеден в това,
25.04.2011 17:47
което казваш...А и светлината е материя...И ще дойдат поколения, които ще знаят края...Както човек усеща своя край....:)
цитирай
2. razkazvachka - :)))) За надеждата на грешните ми е думата... за времето-светлина...
25.04.2011 17:52
[quote=gkowachew]което казваш...А и светлината е материя...И ще дойдат поколения, които ще знаят края...Както човек усеща своя край....:)[/quote

Усеща, не знае...

Благодаря за коментара!
цитирай
3. injir - Усещаш и ти се иска да се сбогуваш с ...
25.04.2011 18:08
Усещаш и ти се иска да се сбогуваш с любимите си хора... Христос воскресе!
цитирай
4. gwendoline - Много хубаво, от душата направо!
25.04.2011 18:19
Съгласна съм, има неща дето човека не трябва да знае, колкото повече знае, толкова по-лош става.
Поздрави!
цитирай
5. ketcakuatl - ПРИВЕТ
25.04.2011 18:46
Хареса ми. Поздрави.
цитирай
6. vostroto - :)Разказвачке, здравей!
25.04.2011 20:09
Мисля, че за някои неща е много по-добре да имаме вяра, и надежда, отколкото знания, които ще ни направят нещастни, и безсмислени.
Поздрави!:)
цитирай
7. razkazvachka - Но пък - и да им кажеш, че ще се видим пак:)))
25.04.2011 20:46
injir написа:
Усещаш и ти се иска да се сбогуваш с любимите си хора... Христос воскресе!

цитирай
8. razkazvachka - Благодаря - странно е, но за първи път усещам Великден като начало - като първия ден -
25.04.2011 20:50
gwendoline написа:
Съгласна съм, има неща дето човека не трябва да знае, колкото повече знае, толкова по-лош става.
Поздрави!


и започвам да се уча да описвам света с думи... засега е само картини...
цитирай
9. razkazvachka - Привет и на теб!
25.04.2011 20:52
ketcakuatl написа:
Хареса ми. Поздрави.


Трябваше да започна отнякъде...
цитирай
10. razkazvachka - Здрасти и на теб!
25.04.2011 20:53
vostroto написа:
Мисля, че за някои неща е много по-добре да имаме вяра, и надежда, отколкото знания, които ще ни направят нещастни, и безмислени.
Поздрави!:)


Така изглежда! Благодаря ти за коментара.
цитирай
11. magicktarot - Навремето Великден е бил възраждането на живота, на умрелия Бог, който се съживява,
25.04.2011 21:09
на Природата - сега е отново същото, само че е кръстено Възкресението на сегашния Бог... Тогава на великден се е чествала Нова година... Дали затова не се жертват животинките - и те символизират, чрез жертвата си, Прехода от Смърт към Живот и обратно... Много завладяващи размисли и наблюдения, Разказвачке!

А това, че не знаем кога ще умрем - повечето хора, Слава Богу, имат изобщо амнезия, че по принцип ще умрат (може би защото умирането е само привидно? Дай Боже!)...:) Поздрави!
цитирай
12. naidobriq - Четох с интерес..
25.04.2011 21:18
Сърдечни поздрави от мен..
цитирай
13. stela50 - Хубаво си го написала , Шехерезада...дълбоко и размислящо .
25.04.2011 21:56
Трудно ми е да приема само жертвата на милите невинни животинки .
Понякога човек предусеща края си ...но по- добре е да не знае .
Поздрави !
цитирай
14. megg - Честито Възкресение Христово!
25.04.2011 22:02
Колко хубаво би било, ако цялата Земя прилича на твоята " изумителна, изумрудена " огряна от щедра светлина поляна! А чудната история за жертвата ни крепи, побеждава страховете, дава сили. И - вяра!
Хубава седмица, Разказвачке! :)))
цитирай
15. miaa - Христос Воскресе!
25.04.2011 22:08
Увлекателно и убедително, Приказна! Хубаво е!
цитирай
16. kometapg - Христов воскресе! Пак е интересно и ...
26.04.2011 00:10
Христов воскресе! Пак е интересно и увлекателно! Поздрави!:)
цитирай
17. sande - Много ми хареса написаното ...
26.04.2011 06:22
Хареса ми, че е написано свободно, непринудено, естествено, отворено във всички посоки, без да се усеща целта на авторката.

Поздрави и празничният дух да продължи по-дълго...
цитирай
18. iliada - Добро утро,сладкодумке!
26.04.2011 07:36
Така добре си описала пролетната поляна ,че чак завиждам на умението ти да разказваш.Аз не бих могла да наприсувам такава прекрасна картина ,каквато ти си упяла да обрисуваш с няколко умело подбрани думи!
И като че ли не ми се иска да знам всичко макар ,че любопството ми е голямоооооооооооо:)))
Честит Великден!
цитирай
19. razkazvachka - Амнезия - абсолютно! И по отношение на живота, и по отношение на смъртта... само малко памет, колкото за пазарлъка:))))
26.04.2011 09:09
magicktarot написа:
на Природата - сега е отново същото, само че е кръстено Възкресението на сегашния Бог... Тогава на великден се е чествала Нова година... Дали затова не се жертват животинките - и те символизират, чрез жертвата си, Прехода от Смърт към Живот и обратно... Много завладяващи размисли и наблюдения, Разказвачке!

А това, че не знаем кога ще умрем - повечето хора, Слава Богу, имат изобщо амнезия, че по принцип ще умрат (може би защото умирането е само привидно? Дай Боже!)...:) Поздрави!


Възкръсна природата пак - въпреки ядрената зима - земята още е по-силната от човека...

Хубава седмица, Маджик!
цитирай
20. razkazvachka - Привет и благодаря за четенето!
26.04.2011 09:10
naidobriq написа:
Сърдечни поздрави от мен..

цитирай
21. razkazvachka - Добро утро и хубава седмица!
26.04.2011 09:21
stela50 написа:
Трудно ми е да приема само жертвата на милите невинни животинки .
Понякога човек предусеща края си ...но по- добре е да не знае .
Поздрави !


да - из аз така мисля - знанието не винаги е сила - може би знанието, че не знаем точно е по-силно...

цитирай
22. razkazvachka - Честит Великден, Мег!
26.04.2011 09:22
megg написа:
Колко хубаво би било, ако цялата Земя прилича на твоята " изумителна, изумрудена " огряна от щедра светлина поляна! А чудната история за жертвата ни крепи, побеждава страховете, дава сили. И - вяра!
Хубава седмица, Разказвачке! :)))



Ами сега прилича:)))) И така ще е до края на юни... вероятно:))))
цитирай
23. razkazvachka - Честито Възкресение, Миа!
26.04.2011 09:23
miaa написа:
Увлекателно и убедително, Приказна! Хубаво е!


Благодаря за четенето!
цитирай
24. razkazvachka - Привет! Винаги ти се радвам като дойдеш! Е, знаеш, че ме бе хванала липса на муза -
26.04.2011 09:26
babaelenica написа:
Утре ще чета, сега съм в съответстващо настроение.))
ЦелуФки))


ей на това по-горе му се учих вчера цял ден пак да пиша текст - дрипав си е, ама все е начало - може пак да пропиша...
А тролската приказка пак се отлага за петък - щото съм си забравила жичката за камерата в Благоевград... Приказка без картинки не е приказка:))))
цитирай
25. razkazvachka - Честит Празник!
26.04.2011 09:28
kometapg написа:
Христов воскресе! Пак е интересно и увлекателно! Поздрави!:)


Радвам се, че го четете и даже ви е интересно:))))
цитирай
26. razkazvachka - Хвана ме:)))) Започна с една идея, продължи с друга, мина през трета и четвърта....
26.04.2011 09:30
sande написа:
Хареса ми, че е написано свободно, непринудено, естествено, отворено във всички посоки, без да се усеща целта на авторката.

Поздрави и празничният дух да продължи по-дълго...


ами да, така излезе - на кривулици:)))) лежерно и като за начало... на нова писмена година:))))
цитирай
27. razkazvachka - Амииии - нали художниците казват, че със зелено рисуват само начинаещите:))))
26.04.2011 09:31
iliada написа:
Така добре си описала пролетната поляна ,че чак завиждам на умението ти да разказваш.Аз не бих могла да наприсувам такава прекрасна картина ,каквато ти си упяла да обрисуваш с няколко умело подбрани думи!
И като че ли не ми се иска да знам всичко макар ,че любопството ми е голямоооооооооооо:)))
Честит Великден!


С думи на мен ми е по-лесно, с бои - ти знаеш:))))
Хубава седмица!
цитирай
28. ognena71 - Христос Воскресе!
26.04.2011 11:05
Хареса ми, четох с интерес!Поздрав!
цитирай
29. makont - Христос воскресе!
26.04.2011 11:18
Жива и здрава бъди! Много щастие и любов за теб, другото, щом си със счети, няма проблем, имаш го. Гладна няма да останеш! Светла и спорна седмица!
цитирай
30. razkazvachka - Привет, Огнена! Хубава година за тебе!
26.04.2011 12:29
ognena71 написа:
Хареса ми, четох с интерес!Поздрав!

цитирай
31. razkazvachka - :)))) Светло и леко да ти върви!
26.04.2011 12:34
makont написа:
Жива и здрава бъди! Много щастие и любов за теб, другото, щом си със счети, няма проблем, имаш го. Гладна няма да останеш! Светла и спорна седмица!


Хе, Счети - кой знае защо вярва в мен и като й кажа за някой тролски проект моменталически грабва чантата и се качва в колата... макар и да знае, че в тая работа няма пари, но счетоводител си трябва...
цитирай
32. martiniki - чудесно написано,
26.04.2011 13:08
и цветно, и светло и дъхаво!

Предпочитам да не знам,
избирам да не разбирам,
да не съм близо до там
де щастието от мъдрост умира
цитирай
33. razkazvachka - Мартииии:)))) Благодаря за коментара!
26.04.2011 13:37
martiniki написа:
и цветно, и светло и дъхаво!

Предпочитам да не знам,
избирам да не разбирам,
да не съм близо до там
де щастието от мъдрост умира

цитирай
34. panazea - Христос Воскресе !
26.04.2011 16:43
Благодаря , разказче , за написаното ! И недоизказаните думи !
цитирай
35. razkazvachka - Привет, Тони! Нека е Възкресение!
26.04.2011 17:05
panazea написа:
Благодаря , разказче , за написаното ! И недоизказаните думи !


Ами не може да се каже всичко, но можем да си го мислим:))))
цитирай
36. monaliza121 - Привет!
26.04.2011 17:45
Благословено да е незнанието за последния час...:))

цитирай
37. yotovava - Интересно разсъждение за времето - нито материя, нито енергия,
26.04.2011 18:42
но всъщност без него няма нито материя, нито енергия.
Поздрави
Валя
цитирай
38. pevetsa - Възкресението Христово не е в един ...
26.04.2011 19:03
Възкресението Христово не е в един ден, той е днес, и утре, и вдруден, той е всеки ден, вътре в нас. Всеки ден Го разпъваме с нашите лоши дела и помисли, всеки ден очакваме да ни прости, и всеки ден очакваме да ни даде хлябът нам насъщ, и остава само едно,
ДА МУ ПОЗВОЛИМ ДА ВЪЗКРЪСНЕ И ДА ЖИВЕЕ В НАС!
А иначе, аз отдавна съм готов ...
цитирай
39. razkazvachka - И това понякога ни кара да се държим човешки:))))
26.04.2011 19:25
monaliza121 написа:
Благословено да е незнанието за последния час...:))


цитирай
40. razkazvachka - Ами това беше преди десетина години - когато с едни кандидатки-депутатки кукундрелки ходихме да се мушим из разни каменни проходи....
26.04.2011 19:29
babaelenica написа:
Камерата отказала, казваш.))
И тя е сметнала, че петък е по-подходящ.))
Хей ти, вплела си изкусно всичко, за което си говорихме в миналия постинг.)))
Така де, малко езическо – жертви, приношения…
А за зеленото и аз вече зная! )))


и що не ги изяде Тролът тогава - ами толкова глупости пуснаха да минат със своето безгласие...
Миналата година наминах наоколо да си публикувам едни приказки... После се заплеснах и засъчинявах нови...
Сега съм решила да донапиша втората и третата серии от приказките - започнах с "Драгийци", сега е ред на каменната уста - но още нямам снимки, а приказката не е приказка, ако няма картинки...
цитирай
41. razkazvachka - Всеки ден! Благодаря ти за коментара и всеки ден си добре дошъл!
26.04.2011 19:30
pevetsa написа:
Възкресението Христово не е в един ден, той е днес, и утре, и вдруден, той е всеки ден, вътре в нас. Всеки ден Го разпъваме с нашите лоши дела и помисли, всеки ден очакваме да ни прости, и всеки ден очакваме да ни даде хлябът нам насъщ, и остава само едно,
ДА МУ ПОЗВОЛИМ ДА ВЪЗКРЪСНЕ И ДА ЖИВЕЕ В НАС!
А иначе, аз отдавна съм готов ...

цитирай
42. razkazvachka - А, забеляза го:)))) Времето било континуум, но си мисля - дали пък не се превръща във вечно жив огън, който в началото не изгаря...
26.04.2011 19:31
yotovava написа:
но всъщност без него няма нито материя, нито енергия.
Поздрави
Валя

цитирай
43. tili - Да си пожелаем
26.04.2011 23:27
живот и здраве до следващото Възкресение!
Да поддържаме свещта запалена и хамбарът да е пълен. И след нас ще останат хора.
цитирай
44. pisatelkata - Христос воскресе!
27.04.2011 00:51
много ми хареса!
цитирай
45. razkazvachka - Привет, Тили! Абсолютно си точна: след нас ще останат хора!
27.04.2011 10:49
tili написа:
живот и здраве до следващото Възкресение!
Да поддържаме свещта запалена и хамбарът да е пълен. И след нас ще останат хора.

цитирай
46. razkazvachka - Честит Великден!
27.04.2011 10:51
pisatelkata написа:
много ми хареса!


и благодаря за четенето!
цитирай
47. desilazarova - Честито Възкресение! Отново ин...
27.04.2011 23:19
Честито Възкресение! Отново интересен текст! Поздрав!:)
цитирай
48. razkazvachka - Привет, Деси! Благодаря за четенето!
27.04.2011 23:29
desilazarova написа:
Честито Възкресение! Отново интересен текст! Поздрав!:)


отивам да си допиша приказката....
цитирай
49. анонимен - rkFNGhTfEMecnJN
21.06.2011 20:24
The forum is a brighter place thnkas to your posts. Thanks!
цитирай
50. razkazvachka - Thanks for the reading!
22.06.2011 00:34
анонимен написа:
The forum is a brighter place thnkas to your posts. Thanks!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: razkazvachka
Категория: Изкуство
Прочетен: 1838487
Постинги: 291
Коментари: 7478
Гласове: 22446
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930