Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2011 23:15 - Безусловен контрол: Скитниците
Автор: razkazvachka Категория: Изкуство   
Прочетен: 16398 Коментари: 34 Гласове:
46

Последна промяна: 14.04.2011 10:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
             Още от самото зараждане на хипер полисите една част от човечеството отказала твърдо да се подчини на разума, поддържащ цивилизацията на вертикалните градове и останала да  си  живее  неорганизирано сред незаетите от   суперурбанизацията места. 
            Противно на очакванията, човешкият род се оказал издръжлив на глобалното замърсяване и оцелял сред пустошта и сметищата.  Мутациите били неизбежни, но в резултат на тях именно, човечеството вървяло в крак с промените на земната екосфера. Когато през 23-ти век вертикалните градове започнали да западат, Скитниците изиграли ключова роля в слизането на човечеството отново  на земята  и  преминаването към епохата на пси-културата, чиито  наследници са хората от третото хилядолетие.

През прозрачната стена на Убежището се процеждаше изумрудено зелена светлина. Петър отвори очи и веднага замижа, защото априлското слънце нахлуваше, необезпокоявано от вчерашните облаци, отвяни от вятъра към Атлантика.
Измъкна се от спалнята-кутийка и отиде в общата просторна дневна, където зеленото слънце хвърляше движещи се сенки от листа.
- Дали някое бобено зърно не е пораснало през нощта? - почуди се на глас, а Ани и Андрей, които вече бяха там, се засмяха.
- Не, нещо по-хубаво е - каза Ани - отвън дърветата са се разлистили. Имат цвят. Ела да видиш.
Бяха посадили плодни дръвчета около Убежището преди няколко години. Някакви хибриди на основа на трънкосливка и дренка, но облагородени с череша. Чудеха се какво щеше да излезе.
Излязоха на издигнатата площадка, която наричаха "верандата". Дърветата бяха обсипани с прозрачнозелени цветове. Ухаеха. Това бе новост сред сивотата на околните хълмове от древния открит рудник, който бе служел за погребване на мегатонове отпадъци от още по-древните хоризонтални градове  от южната страна на Балкана.
- Нещо не е наред - каза Андро, на който му викаха Професора.
- Какво не... - започна подигравателно Петър.
- Зззз... не мога да го произнеса - пребледняла започна Ани и внезапно го изплю: - тръс... трус!

Нямаше звук, но можеше и да е подпрагов.  Стояха тримата сред златистозеленото сияние на априлската утрин и гледаха към златния изгрев на хоризонта, където се издигаха кулите на  изящния  Родопея... където се.... бяха... издигали до преди минути и сега бавно слизаха надолу. Без звук. Слизаха, снишаваха се, чак до линията на хоризонта и изчезнаха, бяха всмукани в земята, която се затвори над тях.
Стояха като стълбове от сол насред споделен кошмар.
А после зажужаха стотици мисли-гласове - Скитниците препредаваха новината от всички страни.  Просто земята бе пропаднала под високите искрящи и вече безлюдни кули и ги бе погълнала с всичко в тях, без мозъка, който ги управляваше да може да реагира.
Но не. Беше реагирал.  Над мястото кръжаха стотици  аварийни надуваеми псевдосегменти с обитателите  на града, изстреляни мигове преди той да изчезне. Заедно с носещите стълбове, платформите и вертикалните линии на метрото, с плетеницата от магистрали и долните нива, които всъщност бяха малки планини от отпадъци. Всичко.
А после земята зажужа и като вълни дойдоха трусовете.
На Убежището му нямаше нищо, нито на вратата към Пространствата. 

Дойде съобщение от Шерифа на Селището на Скитниците. Първите спасени се бяха приземили . 
- Хайде, бързо! - подкани ги Ани. - Да отидем преди да са им направили нещо младежите.
Бяха имали случай, когато един, отнесен от високите ветрове сегмент от сграда се бе приземил и младите ловци бяха тормозили бедния градски жител до припадък.
Тримата скочиха от верандата, прелетяха над  оградата и се затичаха по нацъфтялата в глухарчета улица към широкото равно място в долния край на селището. Не бяха много - към 40 аварийни сегмента. Заемаха място и шерифът вече бе организирал момчетата да ги завлекат и подредят на поляната за футбол.  Стояха си затворени.
- Няма кой да им отвори - сети се Андро. - Нали  всичко потъна.
- Браво, Професоре - каза Владо - един от синовете на Шерифа. После се концентрира и със свистящо движение на дланта разцепи най-близкия мехур. Отвътре излезе ефирна четириръка девойка с блестящ камък над лявото ухо и сребристосиня татуировка на съвършено гладкия череп.
Владо се облещи срещу нея, а тя, стресната от ретро вида на Скитника, само стоеше там, а ръцете й извършваха плавни движения.
В другите мехури имаше още жени и мъже от града - с неопределима възраст и странни физически мутации. Не реагираха на телепатичното повикване. Бяха слепи за инфра излъчването.  Не умееха да се движат по земята. Съвсем безпомощни.  И все пак имаха някакво мило излъчване. И най-загрубелите Скитници се опитваха да ги покровителстват и да им помагат.
- Като елфите от приказките са - каза Петър.
В това време една строга жена с обичаен човешки вид се приближи към тях. 
- Аз съм Ванина - каза тя. - Бях архитект на това чудо.
- Имате ли семейство? - попита Професорът.
- Не - от години не съм виждала жив човек. - Моят сектор от Града бе съвсем безлюден.
- Знаем за това - каза Петър, който бе ходил няколко пъти в Града и се бе надлъгвал с машината на входа, докато последният път бе открил, че вече няма електронни пропуски, а вратата висеше като ударена птица.
- Нищо ли не остана от Разума на Града?
- Всички ние имаме симбиотик - Ванина се обърна и видяха в основата на черепа й блестящ ромбоид, който приличаше на скъпоценност. - Това е етос - добави тя. - Помага ми да ви разчитам.
Хлапетата зяпаха в почуда странните жители на изчезналия град - нежни, самотни, с явни мутации и прекрасни бляскави индивидуални компютри в черепа - колкото интелигентни, толкова безпомощни.
В близките месеци няколко от тях се състариха и угаснаха.
Другите загрубяха и се приспособяваха. Приличаха на млади и неопитни Скитници - почерняха, изцапаха се, но сияйните усмивки и лъчистите погледи очароваха грубите деца на Земята.
Оказа се, че Скитниците не са случайни, нито пък са диваци някакви.  Това бяха хората, някога изпратени да проучват пространство-времето и да измъкнат Земята от катастрофата в началото на второто хилядолетие. Здрави, интелигентни, упорити хора. Не се отказваха от мисията си.
Убежището бе лаборатория, в която имаше Врата.
Ванина, която се бе настанила там, поиска да отиде при приятели в Лунния град и бе изпратена. После се върна.
- Осъзнах, че мястото ми е тук. Бляскавите градове и меридианните остъклени магистрали на Луната са прекрасни, но ми се ще да съм с вас - сега имаме работа тука на Земята.
Андро не можеше да си намери място от радост. 
Цъфтящите дървета бяха родили плод: бледозелени сияйни плодове, които приличаха на череши по форма, но бяха по-едри и със сладкотръпчив вкус.  Това бяха първите истински плодове от почти един век.  Старата Земя си я биваше.

Убежището бе достатъчно широко.

Скитниците не се задържаха много там. Имаше още градове, които не бяха изгубили машините си - трябваше да се сработят с тях.  А водите на Земята се надигаха и скоро всичко почти щеше да бъде залято с топъл, зелен Океан.  Трябваше да се подготви преходът и нямаше да е лесно, защото щяха да минат още двеста години преди Земята да бъде прилично изчистена и водите да са спаднали достатъчно, за ново разселване на човеците. 
Там някъде в тъмното на Космоса имаше враждебни течения и враждебни същества - трябваше да се подготви щит.
Нямаше на кого да разчитат. Всичко бе в ръцете на Скитниците, които бавно и неотклонно се превръщаха в боговете на света.


image

Пустош и изумрудена трева










Гласувай:
46



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gwendoline - Браво, четох с голямо удоволствие!
13.04.2011 23:42
Пренасям се в други измерения ...
цитирай
2. razkazvachka - И как изглежда вече странно, когато се опитваш да задържиш нашето си измерение:)))))
13.04.2011 23:59
gwendoline написа:
Пренасям се в други измерения ...


И се чудя още - дали трябва...
цитирай
3. svoboda64 - А голяма тълпа тук:
14.04.2011 00:10
Aldous Huxley - Brave New World
John Wyndam - The Crysalids
Евгений Гуляковски - Долгий россвет на Энне
Бр. Стругацки - Прогресорите и странниците
....
Ще се спра :))) Щото има и още, от други поколения и други земи :) За Стар Гейт - да не говорим...

Няма лошо... Въпросът е в realidad ultima какви ще ги накъдрим, че вече доста са ни подпряли :)
Поздрави, Разк!
цитирай
4. razkazvachka - Боди, а също и Библията, Кори Доктороу и особено един финландски НФ- разказвач със сложно име, но идея за
14.04.2011 00:23
Deus ex Homine
да не говорим за "Джак и бобеното зърно", което си е култов мохабет - както и за земетресението в края на 1970те в Свищов, мисля, беше потънала сграда, а дърветата са от алеята пред МИТ, но вкусът е заимстван от черешата, наречена Жълта Драганова и сливата, наречена ренглота:))))
цитирай
5. svoboda64 - Тъй, тъй,
14.04.2011 00:28
то и други има... тук де, както и на други места :) И пак казвам, напоследък много ми се е спекло л...., защото нещата не се развиват никак надобре, затова пък с бясна скорост... Не виждам адекватна реакция... Хората ми изглеждат все повече зомбирани... А и инцидентите зачестиха... включая и в нашето семейство :(
цитирай
6. razkazvachka - Абсолютно: населението е зомбирано. Иначе ще е паникьосано и става по-зле.
14.04.2011 00:33
svoboda64 написа:
то и други има... тук де, както и на други места :) И пак казвам, напоследък много ми се е спекло л...., защото нещата не се развиват никак надобре, затова пък с бясна скорост... Не виждам адекватна реакция... Хората ми изглеждат все повече зомбирани... А и инцидентите зачестиха... включая и в нашето семейство :(


Инцидентите - тепърва.

цитирай
7. razkazvachka - Eeee, не чак толкова крайно, де! Като се позамислиш - диамантите какво са -
14.04.2011 01:06
babaelenica написа:
Няма да казвам кое от къде е.)))
Аз го приемам като предупреждение за бъдещето на планетата.
Заринати в камара боклуци (спомням си предишната ти въздишка Шехи), и в прекия и в преносния смисъл, все някой трябва да вземе в свои ръце очистването.
Кастовото деление - на богоизбраните, там горе и на здраво стъпилите скитници явно не е сработило. Никакви компютри в главите не могат да помогнат, когато става дума за оцеляване.
Идеята за потъването е страшна - потъваме все повече и повече, защото сме стъпили и строим върху боклуци.
Никак даже не е фентъзи - направо реална и за съжаление - правдива история...


пресовани някогаш боклуци в древни рудници и блата...
Ще му найдем цаката на боклука.
И, освен това - носят се разни слухове за някакъв си космически камик - с 400 м диаметър - като се бутне у нашенските сметища, ще падне на меко, няма да направи големи поразии...
цитирай
8. razkazvachka - Сега вече ми харесваш:)))))
14.04.2011 01:14
babaelenica написа:
Е те такова да ми падне у дворо! :))))


Помниш ли едно време клюката за чешкия президент какмубешеимето - Янош Кадар - не президент - ген. сек. - та той си имал вана от цяло парче планински кристал.
Ето ти шанс - чакаме да падне камък от небето на софийското сметище - и като се разхвърчат едни ми ти диаманти - ще има не само за вана, ами и за басейн насред Факултето.
цитирай
9. razkazvachka - Тъй де! Нали още в буквар-и-първа-читанка ни учеха на оная приказка: Сливиии за Смеееет!
14.04.2011 01:27
babaelenica написа:
Шъ си направят нова Нова година.
Пък може и някоя и друга сметка да платят.)
Да има келепир и за нази. :))))



сметахме, сметахме - насметохме се - време е да сменим за сливи
цитирай
10. razkazvachka - Не забравяй и сливи-дестилат
14.04.2011 08:51
върви с всички останали - тиквичките като са малки стават яко мезе - като киселите краставички, а орехите се пекат:))))
цитирай
11. vostroto - :)))Разказвачке!
14.04.2011 09:24
Отново летях на крилете на твоята фантастика!:). Беше много интересно, но малко зловещо... Дано да има в бъдещето повече човешко, отколкото електронно, нооо мисля, че ти ще излезеш права.. Всички забелязваме предполагам, че голяма част от фантастиката, написана преди век , вече е реалност. За добро или лошо..
:))Като падне диаманта се обадете, ей!:))) Не забравяйте приятелчето си Вострото:)))))
Поздрави!!!
цитирай
12. marcusjunius - хареса ми, много, но последната ...
14.04.2011 09:26
хареса ми, много, но последната третина е много сбита
обаче цялото има излъчване
цитирай
13. detra40 - :)
14.04.2011 09:30
браво!:)
много свежо:)
цитирай
14. zaw12929 - Страхотно мнение и впечатляващ фотос.
14.04.2011 10:15
Хубаво е да се вглеждаме около нас. Да променяме каквото можем в посока да дадем на природата шанс ..."Бяха посадили плодни дръвчета ..." Преди 2 години засадихме 15 плодни фиданки в двора. Сега, докато цъфтят 5-те кайсии мина силен вятър и обрули няколкото крехки цветове. За да ни научи на търпение- да се грижим и да нямаме големи очаквания....Няма нищо случайно- даже и силният вятър идва, като резултат от вреди на човка над природата, която отвръща, като създава пустини и страхове на незнаещите
цитирай
15. magicktarot - "Старата Земя си я биваше" първоначално го прочетох като
14.04.2011 10:25
"Старата Земя си отиваше" - после се загледах и видях другата дума. Реших, че си отива, защото се появяват нови плодове... И идва Нова...

Увлекателно и хубаво пророчество, Разказвачке! Поздрави!:)
цитирай
16. razkazvachka - Ами такова си е - мразя го този април - става светло и всичко се вижда - а освен това е и студен - ще ми измръзне босилекът...
14.04.2011 10:29
vostroto написа:
Отново летях на крилете на твоята фантастика!:). Беше много интересно, но малко зловещо... Дано да има в бъдещето повече човешко, отколкото електронно, нооо мисля, че ти ще излезеш права.. Всички забелязваме предполагам, че голяма част от фантастиката, написана преди век , вече е реалност. За добро или лошо..
:))Като падне диаманта се обадете, ей!:))) Не забравяйте приятелчето си Вострото:)))))
Поздрави!!!


Като падне астероида, ще се чуе едно гигантско "ПЛЬОК" - дано вътре е кух и има някоя извенземна семка на плодоносни тикви:))))
цитирай
17. razkazvachka - Сбита е, щото адски ми се спеше: ще трябва да я използвам като въведение към някоя следваща история...
14.04.2011 10:30
marcusjunius написа:
хареса ми, много, но последната третина е много сбита
обаче цялото има излъчване


Благодаря за четенето.
цитирай
18. razkazvachka - О, приятно ми звучи - това е ентата серия на една предълга история - краят й не се вижда:))))
14.04.2011 10:32
detra40 написа:
браво!:)
много свежо:)


Благодаря за четенето!
цитирай
19. razkazvachka - Вятърът може би е по-добре от неподвижния сив облак - ще бъдеш изненадан като видиш някоя златна кайсийка:))))
14.04.2011 10:34
zaw12929 написа:
Хубаво е да се вглеждаме около нас. Да променяме каквото можем в посока да дадем на природата шанс ..."Бяха посадили плодни дръвчета ..." Преди 2 години засадихме 15 плодни фиданки в двора. Сега, докато цъфтят 5-те кайсии мина силен вятър и обрули няколкото крехки цветове. За да ни научи на търпение- да се грижим и да нямаме големи очаквания....Няма нищо случайно- даже и силният вятър идва, като резултат от вреди на човка над природата, която отвръща, като създава пустини и страхове на незнаещите


Снимката е от миналата седмица - сега сигурно тръните са цъфнали вече.
цитирай
20. razkazvachka - Привет, Маджика! Напоследък все по-настоятелно се опитваме да се самоунищожим -
14.04.2011 10:38
magicktarot написа:
"Старата Земя си отиваше" - после се загледах и видях другата дума. Реших, че си отива, защото се появяват нови плодове... И идва Нова...

Увлекателно и хубаво пророчество, Разказвачке! Поздрави!:)


надявам се, обаче, да останат местенца за някой и друг скитник...
цитирай
21. despinida - Мила сладкодумке,
14.04.2011 10:50
знам , че приказката ти е прекрасна.
Ще се върна по-късно да я прочета...сега шетам, яхнала метлата...:))
Усмивки от мен в този снежно-пролетен априлски ден :)
цитирай
22. razkazvachka - Успешен вихрен ден! Така и така и с метла - я го разбръскай тоя сняг:)))))
14.04.2011 11:31
despinida написа:
знам , че приказката ти е прекрасна.
Ще се върна по-късно да я прочета...сега шетам, яхнала метлата...:))
Усмивки от мен в този снежно-пролетен априлски ден :)

цитирай
23. gkowachew - Вчера гледах няколко пъти един видеоклип-
14.04.2011 12:16
интервю на канадския журналист Бенджамин Фулфорд( бивш гл. редактор на сп."Форбс"с бивш министър на финансите на Япония (по-късно го пуснах във фейса). Става дума за американската станция ХААРП, предназначена за изледване на космически явления. Мнението на сериозни учени и на полицията в Япония, че земетресенията през 2007-2008 г. в един японски град с АЕЦ са предизвикани от тази станция умишлено! Става ясно, че Япония е била заплашвана от САЩ с "машина за земетресения", за да предаде контрола над финансовата си ситема на американски и европейски олигарси (династиите Рокфелер и Ротшилд). Бенджамин Фулфорд е световноизвестен и уважаван журналист- не е агент на КГБ или бивш член на БКП," маскирана" понастоящем като БСП...Искам да кажа, че, ако в тази хипотеза има някаква истина, възможно е да не останат Скитници, които да възродят Човешкия род! Тогава ще е нужен нов Дарвин, който да измисли човешката еволюция, но този път от...хлебарките (казват, че били неизтребими...). Весел ден!
цитирай
24. sande - Поздрави, Разказвачке, за интересната магична история ...
14.04.2011 12:31
Между другото, ако можеш да заведеш хората на някоя друга планета, да поживеят там, за да разберат накрая, че живеят на най-красивата, благодатна и направо райска планета, която са решили да я затрият по всякакъв възможен и невъзможен начин.

Тези дни прочетох,че японците размислят да строят нова, резервна столица.
А защо не и цяла нова резервна Япония. Ама няма къде ...
Океанът заплашва да ги смаже с един удар, а земята под тях трепери ...
цитирай
25. razkazvachka - Видях, че си го пуснал - и аз го четох сред купища подобни миналата седмица - замислих едно писание по въпроса
14.04.2011 13:42
gkowachew написа:
интервю на канадския журналист Бенджамин Фулфорд( бивш гл. редактор на сп."Форбс"с бивш министър на финансите на Япония (по-късно го пуснах във фейса). Става дума за американската станция ХААРП, предназначена за изледване на космически явления. Мнението на сериозни учени и на полицията в Япония, че земетресенията през 2007-2008 г. в един японски град с АЕЦ са предизвикани от тази станция умишлено! Става ясно, че Япония е била заплашвана от САЩ с "машина за земетресения", за да предаде контрола над финансовата си ситема на американски и европейски олигарси (династиите Рокфелер и Ротшилд). Бенджамин Фулфорд е световноизвестен и уважаван журналист- не е агент на КГБ или бивш член на БКП," маскирана" понастоящем като БСП...Искам да кажа, че, ако в тази хипотеза има някаква истина, възможно е да не останат Скитници, които да възродят Човешкия род! Тогава ще е нужен нов Дарвин, който да измисли човешката еволюция, но този път от...хлебарките (казват, че били неизтребими...). Весел ден!



Хлебарките и мишките.
Но място по земята има и за скитниците, защото едни ще се изнесат в кухата Луна, други - на Меркурий, а лумпените ще бъдат заселени за отглеждане от машините на градове от рода на Дубай. Имаше един клип за огромните небостъргачи - груби непочистени стълбица и изоставени помещения някъде между 167ия и 189ия етажи - и цели семейства, заседнали там - нито нагоре, нито надолу - банди от обитатели на високите етажи...
цитирай
26. razkazvachka - Не е лесно да си производителен и напредничав народ на малко място насред най-дълбокото на Океана
14.04.2011 13:46
sande написа:
Между другото, ако можеш да заведеш хората на някоя друга планета, да поживеят там, за да разберат накрая, че живеят на най-красивата, благодатна и направо райска планета, която са решили да я затрият по всякакъв възможен и невъзможен начин.

Тези дни прочетох,че японците размислят да строят нова, резервна столица.
А защо не и цяла нова резервна Япония. Ама няма къде ...
Океанът заплашва да ги смаже с един удар, а земята под тях трепери ...



Гадната конкуренция ще те смаже...

Но японци има навсякъде - и са горделив и затворен народ - чудя се...
Гледал ли си снимки на луната наскоро - всички изчезнаха и в мрежата витае само една, където луната е като прозрачна блесстяща коледна топка - ние не знаем нищо повече за Луната, отколкото преди 40 години...
цитирай
27. makont - Каквото и да е, не мърдам от тук!
14.04.2011 17:14
Ще кандисам на някоя и друга мутация, трета ръка, мустаци или нещо подобно, то може да стане и модерно. Е, и сливовицата ще го удря малко на череши, но тайничко се надявам краставичките да не се променят. А гадния чип и сега адски ме сърби, добре поне, че е бляскав. Усмивки от мен!
цитирай
28. razkazvachka - Счети, ние под небето нямаме трета ръка. За сметка на това имаме телепатия и способност за бързо придвижване:))))
14.04.2011 19:19
makont написа:
Ще кандисам на някоя и друга мутация, трета ръка, мустаци или нещо подобно, то може да стане и модерно. Е, и сливовицата ще го удря малко на череши, но тайничко се надявам краставичките да не се променят. А гадния чип и сега адски ме сърби, добре поне, че е бляскав. Усмивки от мен!


За краставички ще се наложи да използваме машината на времето и да отскачаме до 20 век в консервната фабрика на Видин, дето произвеждахме такива на студентски бригади, с гъбите, обаче, нямаме проблеми. Ха, сещам се как ходих на среща с Геката една есен и го сварих как бе задигнал един .... трябва да разправя някой ден))))
цитирай
29. katan - "човешкият род се оказал издръжлив на глобалното замърсяване и оцелял сред пустошта и сметищата"
14.04.2011 22:07
Заболя ме главата /буквално/ от тези чипове и светещи ромбове - направо ги усетих физически!
Но ме накара да се замисля за многото промени в екосферата.
А това, че Скитниците ще са новите богове ме подсети за други неща.
Ами то на бунището най-му подхождат скитниците.
И изумрудената част ме впечтли.
Накратко - хубаво четиво, кара те да се замислиш поне за последните катаклизми.

цитирай
30. razkazvachka - Привет, Катя!
14.04.2011 22:34
Знаеш ли - вчера ме боля главата - и спря чак като го написах.
Исках да напиша друго, текстът се изметна и излезе ей това. Аз, обаче, съм упорита и днес започнах да си пиша онова, което си бях представила - да видим как ще излезе.
Издръжливите видове включват хората от сметището, скитниците във времепросстранството, хлебарките и плъховете, а в моретата има зъбати акули. И разни други животинки, дето ядат боклука.
цитирай
31. mafani - Поздраления! Грабна ме от втория ред!
14.04.2011 23:28
Зачетох се, сега ще си го дочета преди заспиване!
цитирай
32. razkazvachka - Благодаря! Но - лесно ти е на тебе - аз се опитвам пак да го напиша преди да заспя:))))
14.04.2011 23:53
mafani написа:
Зачетох се, сега ще си го дочета преди заспиване!

цитирай
33. pegas08 - И аз като мафании не ме пускай го зачетох,
16.04.2011 12:29
но като

заспя,

ще го довърша!!!

Мерси!
цитирай
34. razkazvachka - Че, ти, Пегасче, от кога четеш? Чети, Пегасче, чети:))))
16.04.2011 12:56
pegas08 написа:
но като

заспя,

ще го довърша!!!

Мерси!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: razkazvachka
Категория: Изкуство
Прочетен: 1838493
Постинги: 291
Коментари: 7478
Гласове: 22446
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930