Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2010 21:50 - 159. Приказка от Магьосническите Предели
Автор: razkazvachka Категория: Изкуство   
Прочетен: 19154 Коментари: 44 Гласове:
32

Последна промяна: 30.12.2010 04:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Една от онези приказки

и поздрав за всички, които идвате на приказки и статистиката докарахте до 30 000:
23:26 - esen
                                                 30 030:
  00:57 - palisandar

 

КРАСАВИЦАТА, КОЯТО РОДИЛА ДВУГЛАВО ЧУДОВИЩЕ Приказката за злобата   Всъщност тя си била нормална жена: здрава и весела. Ходела боса по пътеките, стъпвала леко, не мачкала и не плашела цветята и гадинките. Животните я обичали – и домашните, и дивите. Градините й били подредени и добре полети. Къщата й била чиста и спретната. Онова, с което породила хорската злоба било, че не се оплаквала. Винаги поздравявала жените на пейките пред вратите, но не спирала за по-дълго да обмени клюки. Когато участваш в клюкарстването, ти си част от отбора: когато те няма, естествено клюкарят за тебе, но когато ти си там – ти заедно с другите клюкариш за онези, които ги няма. Така клюката се разпределя по тежест. Ако обаче постоянно отсъстваш, тогава всичко е за твоя сметка.
        - Гледай я, само работи, никога не излиза да си поговори с хората – казва първата, след като ги е поздравила усмихната и е отминала.

            -  Фукла, да не би само у тях да е подредено – добавя друга, дето явно има проблеми с подреждането.

             -  Гледай как кучетата въртят опашки около нея – за хората няма, а тя им дава месо – разправя една по-стисната, дето си бие кучетата и котките.

             -  Вече от 3 години са женени, няма ли да имат дете – това пък е една, дето снахите й не й дават да гледа внучетата, защото непрекъснато им се бърка.

             - Настъпила самодивски кръг и не може да има деца – пояснява онази, която обикновено е “агенция Ройтер” и дава интерпретации и коментари там, където липсва информация.

              -  А как я искаха. Едно момче се поболя по нея. Тя не го харесваше, той я чака, чака пък си взе друга, казват, че имал момиченце и го бил кръстил на нея. А не, на баща му. Така казва, но нали баща му носи същото име – друга осведомена, която си пада по фактите и данните.

        - И един друг имаше, ама тя не го взе, защото бил амбициозен, нямало да й обръща внимание – тази пък по едно време й се водеше приятелка.

              - Сега, това момче го е омагьосала. И какво толкова намира в него? – старата девица, дето не знае какво иска.   Така си приказваха жените от махалата по пейките, а после носеха разговорите в къщи, докато войната вилнееше някъде зад тройната редица от хълмове. 
      Ветровете носеха разни неща. Тревите и зеленчуците растяха двойно по-големи, а плодовете бързо нарастваха и още по-бързо се скапваха. От самото начало сърцевината им почерняваше: соковете на земята се насочваха най-напред към най-важната им част, отровата, която носеха убиваше кълна, а обвивката измамно нарастваше, докато се усети, че вътре е смъртта. Облаците минаваха, поръсваха, а под тях се образуваха големи отровни петна.
Рядко някой имаше деца в тези години. По-младите не усещаха отровата толкова силно. Но тя не бе толкова млада. Най-напред организмът й разцъфтя заедно с растенията. Онова, което пречеше, някак се поправи от самосебе си и тя неочаквано забременя. Всички чакаха детето. Отиде да го ражда в града. Върна се отслабнала и мрачна. Без дете. Било мъртвородено.

           - Освен това било чудовище с две глави – отвори уста мълвата.

        - Това й е наказание за гордостта – поучително завършваха коментарите и всички удовлетворено кимаха с глави.

          - А на наша Ленка кривогледата бебето й беше мъртвородено, а дясната му ръчичка била залепнала за рамото.

            -  Добре че е било така. Щеше да се мъчи. 

            - Разправят, че Ило на Дона имал опашка, ама му я изрязали при раждането.

            - Е, нищо. Те всички у тях са си доста грознички и без това.

          - Хайде, аз да си ходя, че Пальо ме чака да го нахраня. Павел беше преболедувал детски паралич като малък. Сега беше на 15 години, но дясната му ръка и десния му крак бяха криви и той се движеше с пружиниращо накуцване. Освен това очите му бяха разногледи, езикът му бе неразцепен и ломотеше. Но не беше идиот. Знаеше, че е инвалид и често плачеше, а майка му го биеше безжалостно.
Те си бяха грознички смачкани хорица. Дори когато им се родеше урод, това не беше кой знае какво събитие, защото уродливите малко се различаваха от другите. Виж, за тази, красивата, това си беше събитие. И те си го преразказваха с наслаждение. Разказваха го толкова много, че се разчу. След години забравиха името й, мястото, където бе живяла и подробностите.
Една вечер на стотици километри от това място, замръкнал един пътник. Спрял колата и решил да нощува в малка крайпътна страноприемница. Стопанинът му поднесъл бира, наденици и картофи и седнал при него на сладки приказки.
             - Защо пътуваш сам.
            - Не мога да си намеря място. Любимата ми се омъжи за най-добрия ми приятел.
            -  Хубава ли беше.
            -  Красавица.
          - Знаеш ли за онази красавица, която разигравала кандидатите за женитба.
         Била хубост ненагледна. Идвали отвсякъде да й се порадват. Пък и била образована и сръчна. Всичко можела да прави. Ама се възгордяла. Не искала да си говори с хората. Смятала се за по-висша. Накрая избрала един принц - най-богатия, най-умния, най-хубавия, единствен син и наследник. Три години нямали деца, защото скитала по поляните и нагазила самодивски кръг. После изведнъж забременяла, но вместо наследник, родила двуглаво чудовище.
            -  Какво станало после. 
           - Ами принцът повече не можел да я гледа, станала му отвратителна. Тя бродела като сянка из двореца и поляните, хората бягали от пътя й. Така била наказана за гордостта си да бъде сама сред хората и семейството си. А принцът за да не остане без наследник, накрая осиновил едно дете и си го отгледал.
          Пътникът, който бил наранен от любимата си, започнал да си фантазира как и нея я наказват. После написал книжка, а в книжката имало коментар за преходността на красотата, а чутата история била преразказана като поучителна приказка.
          Други я прочели и продължили да я разказват. Историята нараствала като снежна топка – насъбрала настроения и лични мъки, копнения и облекчение. Никой не съжалявал красавицата. Всички мислели, че това било заслужено наказание. Е, така е: красотата сама по себе си е нарушение на средната човешка норма. Тя поражда завист, а завистта иска възмездие заради онова, което я поражда. Човешка логика.
А нашата героиня, която не знаела, че е дала началото на легенда, преболедувала скръбта. Мъжът й бил свестен тип, не я наскърбявал, разбирали се. Минали една-две години, забравило се нещастието, родили си момиченце и момченце и си заживели по реда. За щастие цялата концентрирана злоба вече била отнесена от приказката по далечни краища и децата расли спокойно и необезпокоявано. Не е имало грешка, нямало наказание.


image




Тагове:   магьосническите,


Гласувай:
32



1. portishead - Това ми напомни за един от ранните филми на Линч...
12.06.2010 22:02
"Човекът слон" - който е уникален в творчеството му!
цитирай
2. razkazvachka - Каква идея! - сега ще накарам един от младежите в къщи да ми го намери...
12.06.2010 22:07
portishead написа:
"Човекът слон" - който е уникален в творчеството му!


Напомня ти - защото е една от моите ранни истории:)))
цитирай
3. kleopatrasv - Едно случило се нещастие не е нак...
12.06.2010 22:28
Едно случило се нещастие не е наказание, то става такова в устата на наказаните от други неща. Нека не влизаме в пререкания с празнодумците, защото речта я владеят всички, но само малко от тях са с мъдри и добри мисли!
Превъзходна приказка, ще намира винаги своите читатели, защото освен че е увлекателна и завладяваща-- тя е и поучителна!
цитирай
4. koki4e - Чудна история!
12.06.2010 22:30
Прочетох я на един дъх.
цитирай
5. miaa - Красотата и добротата не можеш да ги ...
12.06.2010 22:36
Красотата и добротата не можеш да ги унищожиш, те са вечни!
Поздрави Приказно момиче!
цитирай
6. razkazvachka - ...Клеветата...
12.06.2010 22:51
kleopatrasv написа:
Едно случило се нещастие не е наказание, то става такова в устата на наказаните от други неща. Нека не влизаме в пререкания с празнодумците, защото речта я владеят всички, но само малко от тях са с мъдри и добри мисли!
Превъзходна приказка, ще намира винаги своите читатели, защото освен че е увлекателна и завладяваща-- тя е и поучителна!


Благодаря за коментара! Винаги ме разбираш от първа дума:)))
цитирай
7. razkazvachka - Привет!
12.06.2010 22:53
koki4e написа:
Прочетох я на един дъх.


ами тя си е от омагьосаните приказки:))))
цитирай
8. razkazvachka - Така е, Миа -
12.06.2010 22:57
miaa написа:
Красотата и добротата не можеш да ги унищожиш, те са вечни!
Поздрави Приказно момиче!

въпреки приказките из мрачните предели на човешкото съзнание...
цитирай
9. blagovestie - Вероятно така
12.06.2010 22:59
идват на бял свят много от приказките, а? В желанието страшното да не е толкова страшно и злобата да се разсее...
Но колко е хубаво да се нарушава средната човешка норма - във всичко, в посока нагоре, естествено! :)))
цитирай
10. razkazvachka - по най-простия начин - изглежда разстоянието между клюката и приказката е тънко-тънко
12.06.2010 23:12
blagovestie написа:
идват на бял свят много от приказките, а? В желанието страшното да не е толкова страшно и злобата да се разсее...
Но колко е хубаво да се нарушава средната човешка норма - във всичко, в посока нагоре, естествено! :)))


а средното е посредственото - нарушителите са онези, които правят смисъла на живота:))))

Хубава вечер!
цитирай
11. injir - Злобата и завистта човешка. Кой ли ...
13.06.2010 00:58
Злобата и завистта човешка. Кой ли не я е усетил? Сигурно само злобните и завистливите не са.
цитирай
12. razkazvachka - а може би са - защото как иначе ще знаят как да ги използват -
13.06.2010 01:05
injir написа:
Злобата и завистта човешка. Кой ли не я е усетил? Сигурно само злобните и завистливите не са.

като проводникът, който нехае за тока до момента, когато бъде стопен... и вече не става за нищо...
а може би не е така...

Беззавистници ден за тебе!
цитирай
13. tili - Ей, измъчи ме
13.06.2010 02:11
с тази приказка!!! Надявах се на нещо за "Лека нощ", а сега... Ако не...
Лека, все пак!
цитирай
14. анонимен - ОХ,
13.06.2010 02:27
Благодаря ти. Имах нужда от приказка.
цитирай
15. pegas08 - Ох, а къде е Геката?
13.06.2010 06:16
Първо го бих, после пихме бира, накрая изчезна!
Да не му се караш, като се появи!

Разказче, и на теб ти завиждат заради него май!

Страхотен разказ! Пък почини си малко, в тая жега ще прегреееш!

Гледай някой мач, ще оплакнеш очите!

Поздрав Пегасов!
цитирай
16. veninski - Ех, тази злоба. . . Поздрави и от мен, ...
13.06.2010 07:27
Ех, тази злоба... Поздрави и от мен, Гергана!
цитирай
17. martiniki - охх
13.06.2010 07:38
в началото ми прозвуча много близко, и аз живея така настрани от пейките на клюките и винаги ще си бъда пришълка високомерна, преди време една от бабите ме нарече "изрод" и много ме заболя, но и благодарих най-учтиво и продължих
цитирай
18. beckslover - !
13.06.2010 08:59
Сложих ти палче нагоре.:)
цитирай
19. razkazvachka - ама тя свършва добре - просто си фантазирах как стават страшилките:))))
13.06.2010 09:34
tili написа:
с тази приказка!!! Надявах се на нещо за "Лека нощ", а сега... Ако не...
Лека, все пак!


ще видя какво мога да пусна след нея:)))
цитирай
20. razkazvachka - следващите вече са цветни - но се радвам, че и тази е свършила работа:)))
13.06.2010 09:35
анонимен написа:
Благодаря ти. Имах нужда от приказка.

Хубав ден!
цитирай
21. razkazvachka - Я, Пегас гледал мач! Сетих се за още една простотия на тема "проплакване на очи" - ако дойде муза, ще я разправя...
13.06.2010 09:37
pegas08 написа:
Първо го бих, после пихме бира, накрая изчезна!
Да не му се караш, като се появи!

Разказче, и на теб ти завиждат заради него май!

Страхотен разказ! Пък почини си малко, в тая жега ще прегреееш!

Гледай някой мач, ще оплакнеш очите!

Поздрав Пегасов!


Поздрав и на тебе!
цитирай
22. razkazvachka - Здравей, Майсторе!
13.06.2010 09:39
veninski написа:
Ех, тази злоба... Поздрави и от мен, Гергана!


нали затова са приказките - да търсят изходите, за които е било прекалено късно...
Ти го знаеш.
Хубав ден!
цитирай
23. razkazvachka - лелеее, а аз си мислих, че аз съм я измислила...
13.06.2010 09:43
martiniki написа:
в началото ми прозвуча много близко, и аз живея така настрани от пейките на клюките и винаги ще си бъда пришълка високомерна, преди време една от бабите ме нарече "изрод" и много ме заболя, но и благодарих най-учтиво и продължих


сега лятото ще им стопи лагерите -
а на тебе - хубава неделя, за седмицата - магийката ще дойде с понеделнишката приказка:)))
цитирай
24. razkazvachka - Зарадва ме с палчето!
13.06.2010 09:44
beckslover написа:
Сложих ти палче нагоре.:)


Сладоледено-медено да ти е днес!
цитирай
25. gkowachew - Приказката ти отваря много приказки!
13.06.2010 10:58
Защото е добре разказана! А и темата е вечна...Учудиха ме две неща- "свестен тип"?!и хепи енда(по американски)...Но това са дреболии!Поздравления!:)))
цитирай
26. kosara2008 - гласуфкам за
13.06.2010 11:50
приказката и ейната основна идея,
гласувам
за приказницата..:) и цун

многоезични и многолики са злобата и зависта, неразделни дружки са,гледам :))))

въдят се и тъдява, ама какво да се прави, кой какъвто си е:)))на добрите - смях и щастие,
лошите, те да си се търпят,
цитирай
27. vestvi - Който го може, го може!
13.06.2010 12:14
Чете се лесно, развитие интересно, има и поука....наслука!
цитирай
28. razkazvachka - hehehe!
13.06.2010 13:05
gkowachew написа:
Защото е добре разказана! А и темата е вечна...Учудиха ме две неща- "свестен тип"?!и хепи енда(по американски)...Но това са дреболии!Поздравления!:)))

ами това е, защото го писах преди десетина години в много потиснато състояние на духа и трябваше да се измъквам за косата като всеизвестния барон Мюнхаузен:)))
Тогава още не бях открила Америка.
цитирай
29. razkazvachka - Привет, магьоснице от пустините и оазисите!
13.06.2010 13:12
kosara2008 написа:
приказката и ейната основна идея,
гласувам
за приказницата..:) и цун

многоезични и многолики са злобата и зависта, неразделни дружки са,гледам :))))

въдят се и тъдява, ама какво да се прави, кой какъвто си е:)))на добрите - смях и щастие,
лошите, те да си се търпят,

ей, като сте се разгласували - да взема да се кандидатирам за... уф, то пък няма за какво!
цитирай
30. razkazvachka - ха! ти да не гледаш на... бира!
13.06.2010 13:14
vestvi написа:
Чете се лесно, развитие интересно, има и поука....наслука!


ходих на риболоффф и се сдобих с цял пакет пържена цаца!
Хубав ден с дъждовен край!
цитирай
31. анонимен - Sluchaen
13.06.2010 14:38
Не е коментар - само вземам повод ... Обичам приказките. Но как ли е раснал - обраснал българският език през вековете! Обичам щастливия край, ненавиждам хепиенда - макар че то трябва да е едно и също. Краят на седмицата - и уикенда ... Колко стремително, точно и пестеливо е понякога чуждоезичното слово - как да не го използваш, а колко тромаво и разточително е да го кажеш на български. Слушал съм в трамвая да разговарят цигани на своя си език - и като кръпки в речта им се мяркат български думи, че и цели изрази. Къде български, къде побългарени чужди ... Сякаш език от кръпки ... Обичам, уважавам, почитам - не намирам точната дума - онези малцина българи, които могат с уж тромавото и разточително българско слово да изкажат вярно и красиво като музика за слуха всяка мисъл, да пресъздадат всяка картина; които с думи рисуват, а ти не забелязваш думите, а се опиваш от картината, мисълта, събитието. Без чуждоезични кръпки. Или с по-малко кръпки? Кръпки, с които си свикнал? Как ли е расъл - обрасъл българският език през вековете ... Прекрасно е, че някой разказва приказки!
цитирай
32. divna8 - Разказвачка... :):):) да не е довял вятърът на приказките моята история до теб :)))
13.06.2010 14:57
Хубава история... като моята житейска! И винаги - с неочакван край ... за другите :))), дето се чудят още защо не сядам при тях на пейката:))))))))))))
цитирай
33. razkazvachka - Благодаря! Каква идея: език от кръпки!
13.06.2010 15:24
анонимен написа:
Не е коментар - само вземам повод ... Обичам приказките. Но как ли е раснал - обраснал българският език през вековете! Обичам щастливия край, ненавиждам хепиенда - макар че то трябва да е едно и също. Краят на седмицата - и уикенда ... Колко стремително, точно и пестеливо е понякога чуждоезичното слово - как да не го използваш, а колко тромаво и разточително е да го кажеш на български. Слушал съм в трамвая да разговарят цигани на своя си език - и като кръпки в речта им се мяркат български думи, че и цели изрази. Къде български, къде побългарени чужди ... Сякаш език от кръпки ... Обичам, уважавам, почитам - не намирам точната дума - онези малцина българи, които могат с уж тромавото и разточително българско слово да изкажат вярно и красиво като музика за слуха всяка мисъл, да пресъздадат всяка картина; които с думи рисуват, а ти не забелязваш думите, а се опиваш от картината, мисълта, събитието. Без чуждоезични кръпки. Или с по-малко кръпки? Кръпки, с които си свикнал? Как ли е расъл - обрасъл българският език през вековете ... Прекрасно е, че някой разказва приказки!


Благодаря!
цитирай
34. razkazvachka - ... отминаваш покрай пейките -
13.06.2010 15:26
divna8 написа:
Хубава история... като моята житейска! И винаги - с неочакван край ... за другите :))), дето се чудят още защо не сядам при тях на пейката:))))))))))))


а по следите ти шлейф от звездички на прах - субстанция за приказки:)))
цитирай
35. waterway - Razkazvachka
13.06.2010 22:42
Покрай антрактите на мачовете ми остава повече време за коментари днес.
Искам да те попитам, razkazvachke, би ли написала една приказка за лицемерието?
P.S. Интересно ще ми е, защото помним едни и същи имена от гимназията….аз дори си спомням малко повече от теб :)
P.S. Ако съм я пропуснала тази ти приказка, извинявай. Все още те чета.
цитирай
36. razkazvachka - не съм писала още:)))
13.06.2010 23:23
waterway написа:
Покрай антрактите на мачовете ми остава повече време за коментари днес.
Искам да те попитам, razkazvachke, би ли написала една приказка за лицемерието?
P.S. Интересно ще ми е, защото помним едни и същи имена от гимназията….аз дори си спомням малко повече от теб :)
P.S. Ако съм я пропуснала тази ти приказка, извинявай. Все още те чета.


гимназията?

благодаря за четенето и хубава седмица!
цитирай
37. martiniki - високо живеене
14.06.2010 13:50
това компенсира - облаци, слънце, вятър...инак съм забелязала, че различните за хората са все едно двуглаво чудовище, "не разбирам" обикновено означава "не харесвам", "не приемам", "отричам" и така степен след степен... в този смисъл вече съм приела чудовищността си, и се харесвам;
цитирай
38. razkazvachka - Nali go znaesh onya vic:
14.06.2010 13:59
Az sum Kiwi!

Vesela sedmica, hala takava!
цитирай
39. elpidaa - et si tu n'existais pas. . . :) ...
14.06.2010 21:31
et si tu n'existais pas... :)

благодаря, Усмивке :)
цитирай
40. razkazvachka - не че е най-подходящото съчетание, но ми звучеше носталгично и синхронно с едно мое
14.06.2010 21:48
elpidaa написа:
et si tu n'existais pas... :)

благодаря, Усмивке :)


древно заклинание срещу злоба, клевета и лицемерие - ха, ето ми следващата приказка - но първо отивам да се пльосна пред лелееевизора и да проспя някой мач или поне филм...
цитирай
41. iliada - Добро утро ,приятелче!:)
15.06.2010 06:23
"Историята нараствала като снежна топка – насъбрала настроения и лични мъки, копнения и облекчение. Никой не съжалявал красавицата. Всички мислели, че това било заслужено наказание. Е, така е: красотата сама по себе си е нарушение на средната човешка норма. Тя поражда завист, а завистта иска възмездие заради онова, което я поражда. Човешка логика."

Толкова истинска ,че чак настръхнах................
цитирай
42. razkazvachka - привет и на тебе!
15.06.2010 06:35
iliada написа:
"Историята нараствала като снежна топка – насъбрала настроения и лични мъки, копнения и облекчение. Никой не съжалявал красавицата. Всички мислели, че това било заслужено наказание. Е, така е: красотата сама по себе си е нарушение на средната човешка норма. Тя поражда завист, а завистта иска възмездие заради онова, което я поражда. Човешка логика."

Толкова истинска ,че чак настръхнах................


Днес ще пропусна 4000ия си глас - но довечера ще пусна поздрава!
цитирай
43. hel - И кажи, че завистта и злобата са н...
17.06.2010 03:56
И кажи, че завистта и злобата са ненужни. Как ще се раждат приказките тогава? :))
Хубавото на някои приказки е, че събират концентрираната злоба и пречистват хората.
Браво ти, разазвачке!
цитирай
44. razkazvachka - Ей, сега вече се надух:))))
17.06.2010 22:35
hel написа:
И кажи, че завистта и злобата са ненужни. Как ще се раждат приказките тогава? :))
Хубавото на някои приказки е, че събират концентрираната злоба и пречистват хората.
Браво ти, разазвачке!


Благодаря, благодаря за коментара!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: razkazvachka
Категория: Изкуство
Прочетен: 1841469
Постинги: 291
Коментари: 7478
Гласове: 22446
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930